tisdag 8 oktober 2024

Tisdagstrion: Böcker vars författares för- eller efternamn börjar på G

Dags för veckans tisdagstrio! Vi tar en enkel omgång den här veckan. Denna tisdags tema är: Böcker vars författares för- eller efternamn börjar på G!

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!

Det är väl klart att jag måste börja med den här diktsamlingen av Gustaf Fröding! Här finns en dikt som jag tycker är både sorglig och fin:

Jag köpte min kärlek för pengar,
för mig var ej annan att få,
sjung vackert, I skorrande strängar,
sjung vackert om kärlek ändå.

Den drömmen, som aldrig besannats,
som dröm var den vacker att få,
för den, som ur Eden förbannats
är Eden ett Eden ändå.

Brödraskapet av John GrishamTrumble i Florida är en öppen anstalt med det vanliga urvalet förbrytare - knarklangare, bankrånare, förskingrare, skattefifflare, två börshajar, en läkare, minst fem advokater.

Och tre före detta domare som kallar sig Brödraskapet. De träffas varje dag i det juridiska biblioteket, deras eget revir på Trumble, där de skriver inlagor, sköter juridiska ärenden åt andra intagna, utövar advokatyrket utan tillstånd och ibland skipar fängelserättvisa. Och de ägnar timmar åt att skriva brev och att finslipa en utpressningsplan, som verkar fungera alldeles lysande. Pengarna strömmar in.
Tills deras svindlande beräkningar slår slint. Fel byte fastnar i snaran - en mäktig man utanför fängelset, en man med farliga vänner - och Brödraskapets fridfulla tid är slut...

Klubben av Matilda Gustavsson 
handlar om hur Matilda arbetade för att kunna skriva det stora avslöjande reportaget om hur Jean-Claude Arnault genom sin och hustrun Katarina Frostenssons kulturlokal Forum kunde förgripa sig på kvinnor. En skakande läsning. Inte bara detta att Arnault begick dessa skändligheter, utan att ingen ville ingripa trots att tecknen fanns på att något inte stod rätt till.

Avslöjandena kom också att skaka Svenska Akademien. Akademien hade stöttat Forum i många år. När dåvarande ständige sekreteraren Sture Allén på 1990-talet fick ett brev som berättade vad som försiggick valde han att inte göra någonting.

Ett gigantiskt problem för Svenska Akademien var att Katarina Frostensson var en av De Aderton. Genom att vara gift med henne kunde Arnault hota unga kvinnliga författare och konstnärer att han skulle se till att blockera dem från alla stipendier om de inte gjorde som han sade.

Det kom också att avslöjas att Arnault vid flera tillfällen kunnat berätta vem som skulle få nobelpriset i litteratur i förväg och även vem som skulle bli invald i akademien. Man behöver inte vara någon Sherlock Holmes för att räkna ut att det var hustrun, Katarina Frostensson, som läckt uppgifterna; ett flagrant brott mot akademiens regler.

Sedan skandalen briserat försökte ledamöter i Svenska Akademien att utesluta Frostensson, men det misslyckades då paret Arnault/Frostensson hade inflytelserika vänner bland ledamöterna. Inte minst den machiavelliske despoten Horace Engdahl, som istället lade all kraft på att försöka bli av med Sara Danius, som då var ständig sekreterare. Danius hade tillsatt en oberoende utredning kring allt som rörde Forum och brott mot jävsreglerna, vilket Engdahl till varje pris ville förhindra. Det slutade med att Sara Danius och flera andra ledamöter lämnade Svenska Akademien.

Något som gör mig nyfiken är avslöjandena om att löner betalades ut svart av Arnault, att konstnärers utställda verk kunde försvinna på ett märkligt vis och att konstnärer inte fick betalt för konst som hade sålts via Forums galleriverksamhet. Detta verkar ingen ha grävt djupare i. Någonstans måste de försvunna verken finnas. Antagligen fanns det ingen polisanmälan kring detta, annars hade kanske en husrannsakan hade gjorts hemma hos Jean-Claude Arnault och Katarina Frostensson.

Hovrätten dömde Jean-Claude Arnault till fängelse i två och ett halvt år. Forum är nedlagt.

25 kommentarer:

  1. jag valde förnamn:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2024/10/fornamn-pa-g-tisdagstrio.html

    SvaraRadera
  2. Vi läste mycket Fröding i gymnasiet och de dikterna tyckte jag faktiskt om. Här är min trio https://bokslut.blogspot.com/2024/10/tisdagstrion-bocker-vars-forfattares.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han var en bra skald. Ofta tänker man på hans dikter på värmländska, men han skrev många andra dikter också. Även på tyska.

      Radera
  3. Klubben har jag läst. Intressant bok.
    http://mosstanten.se/2024/10/08/tisdagstrion-forfattare-med-namn-som-borjar-pa-g/

    SvaraRadera
  4. Fröding gillar jag också! Jag har Klubben på min TBR - tack för påminnelsen. Min trio:
    https://bokologen.se/2024/10/08/tisdagstrion-bocker-vars-forfattares-for-eller-efternamn-borjar-pa-g/

    SvaraRadera
  5. Grisham funderade jag på att inkludera men det blev inte så https://lottensbokblogg.wordpress.com/2024/10/08/tisdagstrion-v-41-bocker-vars-forfattares-for-eller-efternamn-borjar-pa-g/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ganska många att välja på.

      Radera
  6. Mina tre G-böcker finns nu till beskådande på bastmattan.
    Margaretha
    https://bastmattan.blogspot.com/?m=0

    SvaraRadera
  7. Idag hoppade jag över min älskade Fröding. "Klubben" är en lysande bok. Grisham har jag tröttnat på, tror jag. Mina:
    https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2024/10/3g.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hur kunde du hoppa över Gustaf Fröding?

      Radera
    2. Ja hur kunde jag ... tycker att jag tjatat en del om honom, men han har fortsatt min kärlek!

      Radera
  8. Jag tyckte inte det var så enkelt ändå, men visst fiock jag en trio: https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2024/10/08/tisdagstrion-forfattare-pa-g/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var kanske tur att man fick välja både för- och efternamn ;)

      Radera
  9. Mias bokhörna https://eggetbok.blogspot.com/2024/10/tisdagstrion-vecka-41-bocker-vars.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men stackare, är du fortfarande anonym?

      Radera
  10. Frödings trakter har jag besökt flera gånger och naturligtvis läst hans dikter också. även någon biografi, tror jag. Klubben var väldigt bra. tror till och med att jag en gång snubblat in på något författarframträdande där.
    http://mrscalloway.blogspot.com/2024/10/tisdagstrion-v-41-2024.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idén bakom Forum var ju bra. Synd bara att den ansvarige var så vidrig.

      Radera
  11. Det var länge sedan jag läste något av Grisham. Känner att det kunde vara kul att läsa en bok av honom igen. Mina böcker finns på: https://lasfotoljen.blogspot.com/2024/10/tisdagstrion-bocker-vars-forfattares.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hans bok Julfritt kan med fördel läsas under julhelgen.

      Radera
  12. Matilada Gustavsson hade jag inte en tanke på. Jag tyckte att 'Klubben' var jättebra. Blev förvånad över att den aldrig Augustnominerades. Fröding tänkte jag faktiskt på, men det blev andra för min del. Han är fin. Grisham har jag aldrig läst. Här är mina: https://scyllashylla.blogspot.com/2024/10/tisdagstrion-forfattare-pa-g.html

    SvaraRadera
  13. Har inte läst någon ur din trio. Min trio finns här.
    https://mittbokintresse.blogspot.com/2024/10/tisdagstrion-bocker-av-forfattare-vars.html

    SvaraRadera