onsdag 9 oktober 2024

Veckans kulturfråga v. 41 2024


Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Inte oväntat handlar det om Nobelpriset i litteratur. I morgon offentliggörs vem Svenska Akademien har tilldelat årets pris. Veckans kulturfråga lyder: 

Vem önskar och/eller tror du blir årets nobelpristagare i litteratur?

Först en bekännelse. Jag lyckas aldrig gissa vem det ska bli. I första hand kanske därför att jag inte har den bildning som skulle krävas för att komma med en kvalificerad gissning. Men samtidigt tröstar jag mig med att nästan ingen annan heller brukar kunna träffa rätt.

Enligt bookmakers ligger kinesiskan Can Xue bra till. Jag har inte läst något av henne, så jag kan inte bedöma hennes författarskap. Men en kvinna från Asien vore väl inte helt fel.

Sedan brukar jag varje år framhålla att jag skulle vilja se den kenyanske författaren Ngũgĩ wa Thiong'o som pristagare. Men den glädjen lär jag inte få i år heller.

1 kommentar:

  1. Följer ju Klimakterihäxans blogg. Och i år varken kan eller vill hon gissa, då hon anser sig gissa alltid fel.
    Jag har ju ingen bokblogg och ingen aning om vem som skulle kunna ta hem priset i år eller tidigare år för den delen. Det enda jag kan säga att de få böcker jag läst som Nobelpristagare har skrivit gillade jag inte. Förstod inte vitsen...
    Och de författarna som du nämner i inlägget har jag inte ens hört talas om. Jag kanske borde vidga mina vyer från spänningsromaner... Eller inte;-)

    SvaraRadera