tisdag 22 oktober 2024

Tisdagstrion: Höstfärger

Dags för veckans tisdagstrio! Visst är väl det bästa med hösten alla färgerna? Denna tisdags tema är: Höstfärger! Tolka temat som du själv vill.

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. 
En stor del av boken handlar om Biafrakriget 1967-69. Jag minns TV-bilderna med de svältande barnen som hade uppsvällda magar och flugor kröp på dem, men barnen orkade inte vifta bort dem. För mig och många i min generation har nog de bilderna blivit hur vi tänker oss svält i Afrika och andra delar av världen. "Ät din mat! Tänk på barnen i Biafra!" är kända ord för oss alla.
Men jag måste erkänna att jag inte har haft riktig koll på vad som gjorde att Biafra försökte bryta sig loss från Nigeria och vad massvälten berodde på. Den här boken, som är skönlitterär, kan man lära sig mycket av. Nigerias östregion var relativt välmående. Majoriteten av befolkningen där är igbo, som huvudsakligen är kristna. Det var dock andra folkgrupper i norr, huvudsakligen muslimer, som dominerade. Officerare från igbo gjorde en militärkupp, men den följdes av en motkupp. Den nya regimen och dess militär utförde massakrer mot igbo som vedergällning. Detta fick igbo under officeren Ojukwo att proklamera östregionens självständighet under namnet Biafra.
Nigeria gick till anfall mot den nya staten. Det var svårt för Biafra att vinna internationellt stöd. Både Storbritannien och USA ställde sig på Nigerias sida. Inte heller i Afrika fick man stöd, med några få undantag. De flesta afrikanska länder har egna minoriteter, som skulle kunna försöka bryta sig loss. Men trots detta hade Biafra i en början stora framgångar. Det var svårt för Nigeria att besegra de välmotiverade biafranska soldaterna, trots att Biafra led svår brist på vapen. Till slut beslutade sig Nigeria för att blockera hjälpsändningar till Biafra, för att med svältens hjälp besegra utbrytarstaten.
Boken är dock inte en torr uppräkning av fakta. Istället utgår den från ett antal människor i Biafra och hur folk från medelklassen sakta men säkert drabbades av den växande hungern. Samtidigt finns där kärlek, hat, avundsjuka, åtrå och sorg. Det är en bok om människor, genom vars ögon vi får bevittna lidandet i ett mångkulturellt land där folkgrupper hatar varandra.

Vi ses vid Röda Sten av Viveca Lärn. En rolig bok, som var den första boken av Viveca Lärn som jag läst. Hon skriver lättsamt och med en stor portion humor. Jag älskar till exempel det här lilla stycket, där huvudpersonen Judit funderar över det faktum att hon snart ska fylla fyrtio. Hon promenerar nerför Avenyn.
- Flytta på dig, kärring! ropade en kille som kom susande förbi Seven Eleven på gröna inlines.
Judit vände sig om men hon kunde inte se någon kärring över huvud taget. Det var egendomligt.
En annan som saknar självinsikt var gäller den egna åldern är Judits vän Dennis. Han bestämmer sig för att sluta supa, och tar på sig träningskläder och ger sig ut att jogga.
Hans kondition var anmärkningsvärt god. Han hade fått en stor fläck fram på tröjan och kände också svetten rinna mellan skulderbladen.
Tvu unga mammor som sköt var sin barnvagn framför sig stirrade på honom vid Mariaplan. Han gav dem en lång blick. Han kanske var rätt snygg ändå.
Bakom sig hörde han dem fnissa. De undrade nog om han var ledig.
Dennis kände sig i form.

Till sist en bok som jag tyvärr inte har läst. Orange is the new black av Piper Kerman är en självbiografisk bok om kvinnan vars förflutna som smugglare av knarkpengar hinner ikapp henne och hon döms till femton månaders fängelse.
Boken handlar om livet innanför fängelsemurarna. Ett hårt liv, men där finns även utrymme för mänsklighet.

11 kommentarer:

  1. min favoritårstid, Viveca Lärn är jag bekant med, mina färger:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2024/10/hostfarger-tisdagstrio.html

    SvaraRadera
  2. Har läst En halv gul sol och Vi ses vid Röda Sten.
    https://cinnamonbooks.se/2024/10/22/tisdagstrion-hostfarger/

    SvaraRadera
  3. En halv gul sol har jag läst och det får nog bli fler böcker av henne. Här är min trio https://bokslut.blogspot.com/2024/10/tisdagstrion-hostfarger.html

    SvaraRadera
  4. Om mina höstfärger kan du läsa på bastmattan:
    https://bastmattan.blogspot.com/?m=0
    Margaretha
    0

    SvaraRadera
  5. ”En halv gul sol” tillhör en av mina bästa läsupplevelser! Här är min trio:
    https://bokologen.se/2024/10/22/tisdagstrion-hostfarger/

    SvaraRadera
  6. En halv gul sol har jag läst. Bra bok. Men inte de två andra. Viveka l
    Lärn kanske jag borde testa någon gång. Lättsam läsning kan man ju behöva.
    http://mosstanten.se/2024/10/22/tisdagstrion-hostfarger/

    SvaraRadera
  7. https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2024/10/22/tisdagstrion-hostfarger/
    En halv gul sol har jag läst, inte de två andra.

    SvaraRadera
  8. Jag vill läsa alla tre böcker du har med idag. Mina höstböcker finns på: https://lasfotoljen.blogspot.com/2024/10/tisdagstrion-v-43-hostfarger.html

    SvaraRadera
  9. Hoppsan, vi har två gemensamma i dag!
    https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2024/10/gul-orange-och-brun.html

    SvaraRadera
  10. Mias bokhörna https://eggetbok.blogspot.com/2024/10/tisdagstrion-vecka-43-hostfarger.html

    SvaraRadera
  11. Har inte läst någon av dina böcker, de första har jag läst något av författarna i alla fall.
    Här är min färgrika trio
    https://mittbokintresse.blogspot.com/2024/10/tisdagstrion-hostfarger.html

    SvaraRadera