måndag 28 oktober 2024

Under attack av Don Bentley

Titel: Under attack
Originalets titel: Flash Point
Författare: Don Bentley
Förlag: Bookmark Förlag (2024)
Antal sidor: 430

Jack Ryan Jr tycks bära världens problem på sina axlar. När en övervakningsoperation med goda intentioner får en dödlig utgång måste presidentsonen stå upp mot en okänd fiende som verkar ha siktet inställt på att förgöra Kollegiet.
En oförklarlig kollision mellan två flygplan från rivaliserande nationer blir gnistan till den konflikt som varit på väg att brisera. Samtidigt utsätts Kollegiets högkvarter för en förödande attack. När dammet lag sig är Jack en av få som klarat sig och den enda som kan leda Kollegiet i jakten på den okända fienden och förhindra att två stornationer ger sig in i ett fullskaligt krig.

Det här var första gången jag läst en Tom Clancy-bok av Don Bentley. Annars brukar Marc Cameron vara författaren. I Under attack är det inte president Jack Ryan som är i centrum, utan hans son Jack Ryan Jr.

Precis som tidigare tillhör Jack Ryan Jr den speciella organisationen Kollegiet, som skapats av presidenten för att kunna sättas in i internationella oroshärdar innan det exploderar. Här får de jaga den okände fiende som slagit ut större delen av Kollegiet samtidigt som USA och Kina kommer allt närmare ett krigstillstånd. Det blir en jakt efter en fiende som möjligen gömmer sig i en båt på Sydkinesiska havet.

Don Bentley förvaltar uppgiften väl. Jag är tacksam för att han inte känner ett behov av att redogöra för alla vapen som finns tillgängliga, vilket Cameron gärna gör. Boken är riktigt spännande och det är en fröjd för alla älskare av spänningslitteratur. Bentley växlar mellan lugna partier med kärleksbekymmer och avsnitt där blodet stänker, och det är då sådana här böcker blir riktigt bra.

Så Under attack är absolut en bok som jag rekommenderar till dig som gillar spänningsböcker.

I Kaosutmaning 2024 får denna bok svara mot punkt 27: Läs en roman som på något sätt handlar om havet.

2 kommentarer:

  1. jag såg en rad filmatiseringar av Tom Clancys romaner. tyckte att de var otroligt spännande. Harrison Ford som Jag Ryan var väldigt bra

    SvaraRadera