måndag 13 januari 2020

Authors & Characters - Johannes

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Johannes.

Författaren kan väl då få bli evangelisten Johannes. Han ska ha levat år 6-100. Enligt kristen tradition är han författare till fem av Nya Testamentets böcker, nämligen Johannesevangeliet, Första Johannesbrevet, Andra Johannesbrevet, Tredje Johannesbrevet och Uppenbarelseboken.

Han var en av Jesu lärjungar, och omnämns som den lärjunge Jesus älskade.

Jag vet inte om det är rätt att kalla personer som förekommer i Bibeln litterära karaktärer. Men eftersom de förekommer i böcker, får de vara med här ändå.

Vid den tid då Jesus predikade var Herodes kung. (Inte samme Herodes som när Jesus föddes.) Denne hade ihop det med sin brors hustru Herodias. 

Herodias var ett otäckt fruntimmer ska ni veta.
Deras förhållande stred mot Mose lag och Johannes Döparen fördömde det. Detta irriterade Herodias och hon ville att kungen skulle döda Johannes. Kungen ville dock inte det, men lät ändå fängsla honom.

Då såg Herodias till att hennes dotter Salome dansade för Herodes. Kungen blev så till sig i trasorna att han sade till Salome att vad hon än begärde av honom, skulle hon få. Salome frågade sin mor Herodias vad hon borde be om, och då sade modern att hon skulle be om Johannes Döparens huvud på ett fat. Kungen kunde inte ta tillbaka sitt löfte, och tvingades därför att halshugga Johannes Döparen.

11 kommentarer:

 1. Usch ja, den där händelsen har verkligen satt sig fast i minnet från när jag som barn såg teveserien Jesus från Nasaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På den tiden var det lätt att tappa huvudet.

   Radera
 2. Jag tänkte faktiskt på Johannes döparen som karaktär, men tänkte att det kanske skulle uppfattas blasfemiskt, till slut kom jag på en annan. Evangelisten Johannes hade jag däremot inte en tanke på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tänkte också att det kunde vara blasfemiskt att betrakta Johannes Döparen som en litterär gestalt, men men...

   Radera
 3. evangelisten Johannes har jag läst men valde en mer samtida författare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har väl kommit några till under de två årtusenden som gått sen dess ;)

   Radera
 4. Based on a true story :) Fina val!

  SvaraRadera
 5. varför är den ene Johannes en verklig person medan den andre är fiktiv karaktär?
  jag hänger faktiskt inte med, Robert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppgiften är ju att ta fram en författare och en litterär figur. Evangelisten Johannes är definitivt att räkna som författare. Att jag tvekade en aning när det gällde Johannes Döparen är detta med litterär figur. Det är han ju, eftersom han är med i en bok. Men jag vill för den skull inte få det att låta som att han "bara" är en litterär figur, alltså fiktiv. Han har, enligt min uppfattning, levat och är lika verklig som evangelisten.

   Radera
  2. OK, Robert, jag förstår din tanke

   Radera