söndag 26 januari 2020

En smakebit på söndag - Psykologi på 30 sekunder


Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet den här veckan är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter Psykologi på 30 sekunder.

Från baksidestexten:
Psykologi på 30 sekunder tar upp 50 av de mest kända tankegångarna inom det här fascinerande området, och förklarar dem på ett lättbegripligt sätt för läsaren, utan något annat till hjälp än två sidor, 300 ord och en bild. Förutom att skribenterna reder ut hur människans psyke fungerar presenteras även många av psykologins förgrundsfigurer, bland andra William James, Aaron Beck och (givetvis) Sigmund Freud. Från behaviorism till kognitivism - finns det något bättre sätt att få grepp om dina inre demoner?

Smakbiten är hämtad från sidan 44 under rubriken Neuroplasticitet, som handlar om teorin att det du gör och tänker kan ändra hjärnans struktur:

Ett berömt exempel är att den del av hjärnan som används när man orienterar sig i världen har visat sig vara större hos Londons taxiförare som ägnar sina vuxna liv åt att leta sig fram genom staden. Begreppet neuroplasticitet är kopplat till idén att vi under hela livet kan ändra hur vi tänker och vad vi klarar av, och att vi genom att hålla oss mentalt aktiva ökar chanserna att förbli pigga och intellektuellt rörliga högt upp i åldrarna.

30 kommentarer:

 1. undra vad psykologerna med jättelång utbildning säger om detta?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de kan tycka att det är roligt att deras ämne uppmärksammas på det här viset.

   Radera
 2. Londons taxiförare har (haft) väldigt tuff utbildning, kan det har blivit lättare efter GPS....?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde det bli. Och då kanske deras hjärnor inte påverkas så mycket i framtiden ;)

   Radera
 3. Den boken vil jeg lese! Jeg slo den opp og heldigvis er den oversatt til norsk :-) Så nå skal jeg bestille den på biblioteket. Tusen takk for tips og ha en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan vi jämföra senare vad vi tyckte om boken.

   Radera
 4. Tack för smakbiten. Det där om Londons taxiförare har jag visst läst något om i en annan bok (användandet av gps gör nog att hjärnan stimuleras sämre till att minnas). Läste psykologi i samband med vårdutbildning, men antagligen uppdateras det inom detta område också, antar att denna bok är av nyare sort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vi kanske borde sluta använda gps :D

   Radera
 5. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. påbörjade en gång en psykologutbildning som jag kanske kan fullfölja med hjälp av den här boken? den låter jättespännande. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att få glimtar av en mängd olika teorier på området.

   Radera
 7. Psykologi för dummies? Hjärnan är en fantastisk muskel och jag tycker det är spännande att vi faktiskt inte vet allt om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen vet hjärnan mer om oss än vad vi vet om den :)

   Radera
 8. Sådana böcker kan ju antingen vara jättebra för branschen eller tvärtom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att branschen överlever boken :D

   Radera
 9. Oh! Sånt här gillar jag! Att snabbt och enkelt få en ingång till ett svårt ämne brukar alltid göra att jag vill veta mer! Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 10. Mycket intressant läsning, jag har dementa i släkten och är ständigt orolig över att det ska drabba även mig. Man gör vad man kan för att hålla igång hjärnan...
  Tack för smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en dement mamma och jag skulle gärna slippa att drabbas. Men demens är en anhörigsjukdom. Den demente vet inte om sin sjukdom.

   Radera
 11. Vore kul om man verkligen kunde lära sig psykologi på 30 sekunder!

  SvaraRadera
 12. Häftig fick läsa en del psykologi när jag utbildade mig.

  SvaraRadera
 13. Psykologi är intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 14. Det där låter som en jätteintressant bok. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att få inblick i saker som man normalt inte vet så mycket om.

   Radera
 15. åter som en väldigt intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera