tisdag 28 januari 2020

Psykologi på 30 sekunder

Titel: Psykologi på 30 sekunder
Originalets titel: 30-second Psychology
Redaktör: Christian Jarrett
Förlag: Tukan Förlag (2019)
Antal sidor: 160

Från baksidestexten:
Psykologi på 30 sekunder tar upp 50 av de mest kända tankegångarna inom det här fascinerande området, och förklarar dem på ett lättbegripligt sätt för läsaren, utan något annat till hjälp än två sidor, 300 ord och en bild. Förutom att skribenterna reder ut hur människans psyke fungerar presenteras även många av psykologins förgrundsfigurer, bland andra William James, Aaron Beck och (givetvis) Sigmund Freud. Från behaviorism till kognitivism - finns det något bättre sätt att få grepp om dina inre demoner?

Det här tycker jag var en väldigt rolig idé. De flesta av oss skulle inte plocka åt oss en bok om någon psykologisk idériktning. Det känns i tyngsta laget.
Men här har man alltså lyckats beskriva 50 av de mest kända tankegångarna inom psykologin, där varje avsnitt bara omfattar två sidor med 300 ord och en bild. Då kan ju även jag hänga med. Åtminstone ibland ;)
Det var riktigt intressant att läsa om falska minnen. Elizabeth Loftus är en förgrundsgestalt på det området. Hon intervjuade studiedeltagarna om händelser i deras barndom - händelser som deltagarna visste att forskarna hade fått information om från deras föräldrar. Bland ett antal äkta barndomsupplevelser infogade Loftus den uppdiktade händelsen att deltagaren hade kommit bort på ett varuhus. Efter ett antal intervjuer trodde omkring en fjärdedel av deltagarna att de hade varit med om denna påhittade händelse, ofta i sådan utsträckning att de själva kunde brodera ut händelsen med detaljer från sitt egen "minne".
Kritiker menade att händelsen att ha blivit borttappad i ett varuhus som barn kanske faktiskt har inträffat. Kanske föräldrarna hade glömt bort den eller inte visste om den, och intervjuerna väckte ett äkta minne av en verklig händelse hos deltagarna.
Då gjorde Loftus och hennes kolleger om studien, men den här gången fick de mängder med deltagare att komma ihåg att de hade träffat Snurre Sprätt på Disneyland - något som absolut inte kunde ha inträffat eftersom Snurre är en Warner Brothers-figur.
Så hur mycket av de saker vi minns har verkligen inträffat...?

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 33: Läs en fackbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar