tisdag 18 augusti 2020

Den långa flykten

Titel: Den långa flykten
Originalets titel: Watership Down
Författare: Richard Adams
Förlag: Bonniers (1975)

Den långa flykten är en äventyrsroman av episkt format. Den utspelar sig under några få månader på en avgränsad bit engelsk landsbygd. Det är en berättelse om plötslig flykt och om kampen för att överleva, om hjältemod och politiskt ansvar, om ledarskap och sammanhållning.

Nu har jag läst den moderna klassikern Den långa flykten av Richard Adams och jag är helt tagen. Vilken bok! Varför har jag inte läst den tidigare?

Visst låter det kanske lite märkligt. En roman om ett antal kaniner som flyr från sin koloni för att överleva. Men den är mycket bättre än vad man skulle tro om man inte visste något om den.

Richard Adams har läst in sig på hur kaniner uppträder, både vildkaniner och tamkaniner, och skapat detta verk. Sedan har han gett de olika kaninerna egenskaper, som vi nog kan känna igen även bland oss människor. Vissa är ledare som de andra vill följa. Andra är härskare som får sin makt genom våld och terror. Där finns modiga kaniner, räddhågsna kaniner, kaniner som kanske inte är så modiga men som ställer upp när det gäller. Miljöbeskrivningarna är dessutom mycket bra, vilket får mig att se landskapet framför mig, även om jag inte har författarens kunskaper när det gäller den engelska floran.

Adams har även skapat ett kaninspråk där de viktigaste orden i deras liv finns angivna i en särskild ordlista.

Det mest fantastiska är kanske ändå att boken bitvis är riktigt spännande. Jag läser ivrigt för att få veta om hövdingen Hassel-rah, den synska Femman, den modige Kronan, den lille Koppen och alla de andra kaninerna ska klara sig.

Någon barnbok är inte detta. Jag har svårt att bestämma mig för om den ska ses som en ungdomsbok eller en vuxenbok, men det kvittar. Jag älskade den!

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 26: Läs en klassiker.

4 kommentarer:

 1. Rekommenderar dig också att se de tecknade filmen, tårarna bara sprutar varje gång jag ser den. Musiken i filmen är Art Garfunkels Bright eyes och så fort jag hör den numera så tänker jag på kaninerna i boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska hålla utkik efter filmen. Åh, Bright eyes är så vacker!

   Radera
 2. Vad kul att du gillade den! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt att kunna göra en bok så intressant och gripande när det bara handlar om kaniner.

   Radera