tisdag 25 augusti 2020

Tisdagstrion: Hundar (Alla hundars dag den 26 augusti)

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat hundar. Här följer min trio:


Fem söker en skatt av Enid Blyton (eller vilken som helst av Femböckerna). 
Femböckerna älskade jag som barn. Läste alla. Där medverkar syskonen Julian, Dick och Anne, samt deras kusin Georgina, som är en "pojkflicka" och absolut vill kallas George. Den femte i gruppen är Georges hund Timmy.
Varje lov tillbringar de tre syskonen hos George och hennes föräldrar. Och varje gång är det något brottsfall som ska lösas, och det klarar de fem givetvis.


Snobben av Charles M Schulz är väl för söt. Denna fantastiska hund, ägd av Charlie Brown, som på svenska kallas Lille Karl. I original heter serien Peanuts av någon anledning, och hunden heter Snoopy.

En underbar serie där man aldrig någonsin ser till några vuxna, även om man anar deras existens.  Alla barnen har speciella personligheter. Karl själv är en gosse med dåligt självförtroende, men det hindrar inte att han alltid är övertygad om att hans baseballslag någon gång faktiskt ska kunna vinna en match.


Tintinböckerna läste jag mycket som barn. Den unge journalisten Tintin löser brott världen runt. Bland människorna kring honom finns den koleriske kapten Haddock, som utbrister i märkliga mycket milda svordomar som "Anfäkta och anamma!", den tankspridde professor Kalkyl och de förvirrade detektiverna Dupond och Dupont. Samt naturligtvis den jättesöta hunden Milou.

På senare år har framför allt en av Tintinböckerna blivit starkt ifrågasatt, och det är Tintin i Kongo. Kongoleserna framställs på ett mycket nedlåtande och rasistiskt sätt. Det kan vara värt att komma ihåg att Kongo var en belgisk koloni, som från början var den belgiske kungen Leopold II:s privata egendom. Miljoner kongoleser dog under hans styre. Så även om jag ogillar när man ska ändra i Pippiböckerna, därför att man inte får säga att Pippis pappa var negerkung, så hör nog trots allt Tintin i Kongo hemma på historiens skräphög.

26 kommentarer:

 1. Har läst något av alla tre!

  SvaraRadera
 2. Tintin 🙂 Han var en stor favorit när jag var liten. Jag tror att det var tack vare honom som mitt favorityrke, som barn, var journalist. Det gick dock över 🙂

  SvaraRadera
 3. Men Tintin, som jag gillade denna serie.

  SvaraRadera
 4. Tre fina hundar som jag har läst om, allihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är hundar som man bara måste tycka om :)

   Radera
 5. Milou är bra! :) Min egen foxis är nog inte lika modig som honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hundar är väl som människor - olika.

   Radera
 6. tänkte också lite på Milou, men det blev tre andra. Blyton har jag förstås läst också och Snobben

  SvaraRadera
 7. Vilken trevlig trio hundar!

  SvaraRadera
 8. Just det Femböckerna. De fick inte finnas på biblioteket när jag var barn så de fick man låna av kompisar...

  SvaraRadera
 9. Femböcker och Tintin har jag läst. Snobben har jag nog bara läst i seriestrippar i olika tidningar eller sett som tecknad film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog också mest läst Snobben i tidningar och sett som tecknad film.

   Radera
 10. Jamen visst, Milou, såklart. Vilken fin trio! :)

  SvaraRadera