tisdag 11 augusti 2020

Potensgivarna

Namn: Potensgivarna
Författare: Karin Brunk Holmqvist
Förlag: Kabusa Böcker (2004)
Antal sidor: 198

Hemmadöttrarna Tilda och Elida Svensson har passerat 70-årsstrecket och lever ett stillsamt liv i föräldrahemmet i Borrby. När byrådirektör Alvar Klemens köper sommarhus intill blir det liv i luckan. Men ingen av den hade kunnat gissa att det skulle sluta med att systrarna startar en postorderfirma i potensökande medel.

Potensgivarna är, om jag förstått saken rätt, Karin Brunk Holmqvists debutroman. Det har blivit ett antal sedan dess. Jag har tidigare läst Surt sa räven om rabarberna och Rapsbaggarna.

Karin Brunk Holmqvist skriver lättlästa bagateller, perfekta som sommarläsning. Hon skriver gärna om människor som står lite vid sidan om det moderna samhället, och detta gäller även i den här boken. De båda systrarna Tilda och Elida har inte ändrat något i föräldrahemmet som de har ärvt. Föräldrarnas sängkammare står orörd, trots att det skulle vara bekvämare för de båda damerna att sova där, och naturbehoven görs på utedasset. Och att åka till stan och köpa nya klänningar gör dessa mycket sparsamma systrar inte utan vidare.

Men när byrådirektör Alvar Klemens dyker upp som sommargäst blir det fart på tanterna. Det finns allt lite fåfänga i dem i alla fall. Det blir både nya klänningar och nya "benkläder". Förändringens vindar kanske inte blåser i deras hem, men fläktar gör det. De kommer till och med på att det skulle vara bra med en WC inomhus. Fast sådant kostar ju, och då gäller det att komma på ett sätt att få in pengar.

Boken är underhållande och avkopplande och kan passa alldeles utmärkt i hängmattan eller i bersån.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 22: Läs en bok vars författare är eller har varit politiker.

4 kommentarer:

 1. Borrby besökte jag då och då förr i tiden. har för mig att Brunk Holmqvist är socionom i bottnen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste motvilligt erkänna att jag inte ens visste att Borrby existerade.

   Radera
 2. Den är hennes bästa och Rapsbaggar 👍

  SvaraRadera