söndag 2 augusti 2020

En smakebit på söndag - Tackar som frågar

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser nu heter Tackar som frågar - Historien om några människor och är skriven av Jennie Dielemans.

I en förort utanför Stockholm försöker fem familjer - en del uppfuckade, andra inte - att få livet att gå ihop. Petri Koskela hittar dyrbara instrument ute i skogen och det ser djävligt ljust ut. I alla fall ett tag. Hans mamma Leena, en kedjerökande nykterist som är övertygad om sin egen förträfflighet, ska få se. Cornelis Schilders i huset bredvid samlar sina barn för att fira en storslagen julafton. Men så ställer han den där förbannade frågan. Grekiska föreningen har skaffat en gigantisk teve och för första gången sen zigenar-Ronny jagade honom längs allén för arton år sen börjar Jannis Staflakis känna att han lever. Och så Khosro Azadoust. Han, en iransk prylbög, får in cash på att ta hand om en sosse som har varit förlamad sen åttio-talet. Men vad är det som får Khosro att iförd en rosa kanindräkt storma in på OnOff och hota personalen? Och glöm inte Sussie Bengtssons brutala utbrott på medborgarkontoret, där hon rusar in med sitt team och med släggan mot ditt pannben frågar: - Do we look like morons to you?"

Smakbiten är hämtad från sidan 195:

I vanliga fall är jag en supersoft snubbe. Brusar inte upp för småsaker, hamnar aldrig i tjafs. Är det inte livsviktigt, rinner det av mig. Jag vara är sån. Lugn.
Så att det gick som det gick, det kom som en överraskning också för mig själv. Jag visste inte att jag hade det i mig.
Men att jag köpte den, var inget konstigt alls. Bara ett naturligt led i utvecklingen. Det hade nästan varit mer underligt om jag hade låtit bli. Jag har förstås gjort det tusen gånger förr. Nokia - 3310, 7650, 2110, 3410, 7650. Eriksson - 788 (ni vet den lilla som kom -97 och såg ut som en löjlig leksakstelefon om man tänker efter, men börjar man göra det dissar man allt man nånsin har ägt - utvecklingen går ju framåt). Sen hade jag en R380S och en T10S innan Ericsson gick samman med Sony. Och slutligen - av Sony Ericsson har jag köpt och använt Z600:an, T200:an och Z200 (men den var djävligt upphaussad utan anledning, var ju bara skit).
Nu tänker du att oj, vad är det här för snubbe? Säkert supertät och flashig bil och allt det där. Nej. Så är det inte. Men. Jag gillar vissa saker som jag också väljer att lägga de cash jag har på. Mobiler är en sån sak. En bra stereo, en plasmateve med schyst surround och en Playstation hade jag heller inte kunnat leva utan.

29 kommentarer:

 1. Ingen prylbög med självaktning skulle köpa en plasmateve 😲 Eller i alla fall inte i "modern" tid. En typisk bok som jag vill gilla, men känner mig lite skeptisk till eftersom den låter som en typ... skröna.

  SvaraRadera
 2. Hm, det är något hektiskt i det där stycket som får mig att tro att jag skulle tycka boken var jobbig att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är inte lika hektisk hela tiden :)

   Radera
 3. Jag gillar beskrivningen men håller med Lotten om hennes kommentar, det låter väldigt hetsigt alltsammans. Men det är inte omöjligt att jag tar en titt ändå. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Oj oj, det där verkar ruschigt. Blir alldeles matt. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Gräsligt omslag och verkar inte var min typ av bok.

  SvaraRadera
 6. Oj, det var en hektisk smakbit, blev nästan andfådd av att läsa, omslaget är... speciellt. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 7. prylbög är jag kanske inte, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Jag blev tvungen att googla på plasmateve, så teknikintresserad är jag ;) Vi har precis gått från platteve till smartteve, men det är väl ungefär så långt som min kunskap sträcker sig. Omslaget var verkligen inte vackert, men jag gissar att boken kanske kan vara ganska dråplig? Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller teknikintresserad. Jag brukar vara sist med det mesta :) Omslaget är märkligt, men får sin förklaring i boken.

   Radera
 9. Tack för smakbiten! har sedan boken lite överallt. Får se om jag kommer att läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går nog att hitta, även om den har några år på nacken.

   Radera
 10. tack för smakebiten! kommer troligtvis aldrig att läsa boken. omslaget är gräsligt fult, men jag tror säkert att teten kan ha sina poänger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Texten har definitivt sina poänger.

   Radera
 11. Jag kan tänka mig att läsa korta stycken av dylik karaktär. Då kan jag finna det kul och att det finns poänger. Men, en hel bok, det funkar nog inte för mig. Tack dock för annorlunda uppfriskande smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag gillar är att boken följer ett antal personer och familjer, så man får faktiskt omväxling.

   Radera
 12. Nja, verkar inte vara en bok i min smak. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 13. Känns som att den här boken är lite extra allt!

  SvaraRadera
 14. Tror inte den boken skulle passa mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera