måndag 5 april 2021

En giftig skandal av Kristina Appelqvist

Titel: En giftig skandal

Författare: Kristina Appelqvist

Förlag: Piratförlaget (2020)

Antal sidor: 355

Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum på Vastgöta universitet fredagen den 1 juni klockan 20.00.

Både rektor Emma Lundgren och litteraturforskaren Helena Waller sätter frukostkaffet i halsen när annonsen dyker upp i lokaltidningen samma morgon som deckarfestivalen om Agatha Christie ska invigas vid Västgöta universitet. År det ett skämt eller kanske en annorlunda hyllning till den stora författaren? Då en av gästerna faller död ner under kvällens middag blir de varse att det är blodigt allvar. När fler dödsfall inträffar är det uppenbart att gärningsmannen medvetet kopierar mord ur Agatha Christies böcker.

En giftig skandal är den första boken av Kristina Appelqvist som jag läser. Tydligen har hon specialiserat sig på deckare i universitetsmiljö i Skövde.

Det här är en pusseldeckare; den sortens deckare som gjorde Agatha Christie berömd. Och här spelar den gamla deckardrottningen en speciell roll. Inte nog med att en mördare använder sig att hennes böcker som mall för brotten. Dessutom dyker det upp en samling helt okända brev skrivna av Christie. Kan det vara breven som får någon att mörda?

Jag kan inte säga annat än att det är en rolig idé av Kristina Appelqvist att väva in Agatha Christie i den egna pusseldeckaren. Det blir liksom extra allt. På Christie-manér samlas alla inblandade när det är dags att avslöja vem gärningsmannen är, och både Hercule Poirot och Miss Marple har roller i detta.

Mer ska jag inte säga, för jag vill givetvis inte spoila. Men för den som gillar pusseldeckare är den här boken trevlig att bekanta sig med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar