torsdag 1 april 2021

Skärtorsdag

 
Idag är det skärtorsdag. Men varför heter dagen så? Det har inte med färgen skär att göra och inte heller med att skära med kniv. Nej, skär betyder ren. Jämför uttrycket "Det är ren och skär lögn!" Nå, men varför heter det skärtorsdag. Jo, på den dagen tvättade Jesus sina lärjungars fötter. Eftersom påven inom den Romersk-Katolska kyrkan ses som Kristi ställföreträdare på jorden tvättar påven denna dag fötterna på några utvalda personer. Här är Bibelstycket som ligger till grund för allt detta:

Men han stod upp från måltiden och lade av sig överklädnaden och tog en linneduk och band den om sig. Sedan slog han vatten i ett bäcken och begynte två lärjungarnas fötter och torkade dem med linneduken som han hade bundit om sig. Så kom han till Simon Petrus. Denne sade då till honom: ”Herre, skulle du två mina fötter?” Jesus svarade och sade till honom: ”Vad jag gör förstår du icke nu, men framdeles skall du fatta det.” Petrus sade till honom: ”Aldrig någonsin skall du två mina fötter!” Jesus svarade honom: ”Om jag icke tvår dig, så har du ingen del med mig.” Då sade Simon Petrus till honom: ”Herre, icke allenast mina fötter, utan ock händer och huvud!” Jesus svarade honom: ”Den som är helt tvagen, han behöver allenast två fötterna; han är ju i övrigt hel och hållen ren. Så ären ock I rena — dock icke alla.” Han visste nämligen vem det var som skulle förråda honom; därför sade han att de icke alla voro rena. (Joh. 13:4-11)

12 kommentarer:

 1. Fint med lite bildning så här på en torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bildning är en lätt börda att bära :)

   Radera
 2. på Bokmässan tvättade en präst besökarnas trötta fötter

  SvaraRadera
 3. Klicka bilden större:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2017/09/invigning-av-bokmassan.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag klickat på alla fyra bilderna. Vad finns där att se?

   Radera
  2. Prästen häller vatten i fatet och en barfota besökare på Bokmässan väntar på prästen

   Radera
  3. Men den första bilden föreställer ärkebiskopen, den andra bilden Alice Bah Kunke, den tredje bilden en irländsk kör och den fjärde bilden någon form av mat. På ingen av bilderna finns någon präst som häller vatten i ett fat och där finns inga barfota mässbesökare.

   Radera
 4. jo då, längst ner, ville inte visa så mycket ansikten...
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2012/09/invigning-av-bokmassan.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, men nu länkar du ju till en helt annan sida! 2012 istället för 2017!

   Radera
  2. och...? Hur lätt tror du det är....

   Radera
  3. Det kan nog vara krångligt ibland, men du fick det att låta som om det var jag som inte tittade efter ordentligt.

   Radera