tisdag 27 april 2021

Tisdagstrion: Noveller eller novellsamlingar

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat noveller eller novellsamlingar. Här är min novelltrio: 

Bormann i Bromma är en novellsamling av Hans Gunnarsson. Det är märkliga historier, som alltid berättas av ett anonymt "vi", vilket visar sig vara en bärande tanke i denna novellsamling. "Vi" berättar om ibland hemska saker som hänt, men som läsare har man bara historien ur detta berättarperspektiv. Finns det kanske andra sidor som skulle behöva komma fram? Är den anonyme "vi" verkligen en talesperson för en större grupp? Det får läsaren aldrig veta. (Däremot synes det uppenbart att "vi" varierar i de olika novellerna.)

Jag gillade den här boken, delvis just tack vare det annorlunda berättargreppet. Jag borde läsa fler novellsamlingar, gärna av Hans Gunnarsson.

Darkness Klassiker innehåller 22 sagor/noveller som utgår från ovanstående klassiska sagor. (Jag har skrivit en av dem.) Sagorna har ändrat form, Disneyfluffet har slängt sig i väggen och brutaliteten har frodats. Klassiska sagor som Mulan, Peter Pan, Snövit, Rapunzel, Törnrosa, Det susar i Säven, Robin Hood, Ringaren i Notre Dame, Skönheten & Odjuret, Atlantis, Pionocchio, Skattkammarön, Alice i Underlandet, Kejsarens nya kläder, Sherlock Holmes har fått helt nya tolkningar. Nya klassiker för en ny tid! Samlingen är som ett stort buffébord där det finns något för alla.

Till havet av Stefan Lindberg är en av de tre noveller som jag vann i en tävling hos Ugglan & Boken. Novellix ger ut noveller i ett behändigt litet format.

Novellen handlar om fyra äldre systrar, som har ett lite komplicerat förhållande till varandra. Berit är storasyster och har nog genom livet varit den dominerande. Maria har svår reumatism och skulle behöva åka iväg på behandling, men har inte råd. De pengar hon ärvde av sin mor hade kunnat räcka, men hon är gift med Kjell, som ständigt köper saker, gärna på kredit. Stina och Kerstin är systrarna som alltid har hållit ihop i sin "bubbla" som ingen annan kan komma in i.

Men så vinner Stina miljoner på Lotto. Hon berättar det givetvis för Kerstin, men ska hon berätta det för Maria, som hon nu kan hjälpa? Det är en novell om systerskap på gott och ont. En fin novell.

26 kommentarer:

 1. Jag gillar noveller, men har inte läst en enda i din trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att det finns mängder av novellsamlingar.

   Radera
 2. Darkness klassiker låter kul :)

  SvaraRadera
 3. Tack för jätteintressanta novelltips.

  SvaraRadera
 4. Tack för fina tips. Norman i Bromma blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borman. Ja, intressant berättarperspektiv.

   Radera
 5. Darkness klassiker verkar ju vara något för mig. Kul ide!

  SvaraRadera
 6. Hans Gunnarsson har jag missat, Darkness Klassiker verkar kul... fast bröderna Grimms sagor sagor i original är skrämmande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns skäl till att de ibland, halvt på skämt och halvt på allvar, kallas bröderna Grym.

   Radera
 7. Tack för tipsen, har inte läst någon av dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så mycket oläst här i världen :)

   Radera
 8. Jag har inte läst någon men Darkness klassiker låter intressant

  SvaraRadera
 9. Tre okända för mig. Tack för tips!

  SvaraRadera
 10. Tack för tipsen har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag insåg, när jag var inne och kollade hos er andra, att det finns mängder av noveller och novellsamlingar som jag inte kände till.

   Radera
 11. Har inte läst någon av novellerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 12. Kul att du har med en av Ugglan & bokens novellpriser! Gunnarsson vill jag läsa nåt av!

  SvaraRadera
 13. Darkness Klassiker låter kul. Den vill "vi" ju läsa! :D

  SvaraRadera