torsdag 15 april 2021

Helgfrågan v. 15

Helgfråga från Mias bokhörna. Mia är sugen på lite boktips. Helgfrågan lyder:

Boktipsa om en bok du tyckte var riktigt bra och varför du tycker att andra ska läsa den.

Bonusfråga: Vad är det bästa med våren?  

Jag väljer Pojken från skogen som kom ut tidigare i år. Den är den tredje spänningsromanen av Harlan Coben som jag har läst. De tidigare är Inte utan dig och Inte ett ord. Ett barn hittas i skogen på USA:s östkust. Han har överlevt ensam utan mänsklig kontakt och har inget minne av var han kommer ifrån. Pojken får namnet Wilde. 30 år senare har Wilde återvänt till skogen där han bor isolerad och utstött från den stad han vuxit upp i. Han har lämnat en lovande karriär inom militären bakom sig och föredrar ett avskilt liv utan några nära relationer. Men när en tonårsflicka försvinner spårlöst blir Wilde indragen i fallet. Han tvingas återvända till det samhälle han aldrig passat in i och upptäcker snart att staden och dess maktelit döljer mörka hemligheter som kan förstöra otaliga liv.

Coben har förmågan att berätta intressanta saker om karaktärer i boken som inte verkar ha något samband med huvudhistorien, men jag vill ändå veta mer om karaktärerna. Givetvis visar det sig senare att allt hänger ihop, men på ett överraskande sätt. När boken närmar sig slutet är detta definitivt en bladvändare. Jag bara måste få veta hur det går. Jag uppskattar även den ironiska humorn som dyker upp här och var. Antingen i dialogen eller också genom berättarrösten. Boken känns aktuell genom att det finns en presidentkandidat, som utmanar det politiska etablissemanget. En populist och en farlig sådan. En man som vill riva det nuvarande samhället och som har fanatiska anhängare, som inte tror på något negativt som kommer fram om honom. Det betraktas bara som "fake news". En tänkbar utveckling i det posttrumpiska Amerika.

Det bästa med våren är att naturen åter klär sig i grönska. Snart är våra bollpilar och björkar åter gröna. Och tänk när äppelträdet börjar blomma!

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det brukar gå fort det när väl sätter igång.

   Radera
 2. Tack för tips den har jag inte läst.

  SvaraRadera
 3. Här är det körsbärsträden man ser fram emot då de står i blom, snart så. Boken verkar spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Harlan Coben skriver väldigt bra spänningsromaner.

   Radera