tisdag 26 oktober 2021

Tisdagstrion: Halloween

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat halloween. Nu är det så att jag absolut inte "firar" halloween. Jag blir lite "gôbbgrinig" när jag ser och hör om detta spektakel som ramlat över oss från Amerikat. En helt onödig import. Ska vi fira Thanksgiving och Forth of July också? Men samtidigt vill jag vara med i tisdagstrion. Jag har inga böcker som handlar om halloween, men jag har istället valt tre böcker där det förekommer spöken. Här min spöktrio: 

Spöket på Canterville är en riktigt rolig bok. Oscar Wilde driver både med den engelska aristokratin och självsäkra amerikaner. Och det är inte lätt att vara spöke när det flyttar in folk som inte har vett att bli ihjälskrämda när man framför sina allra bästa spökerier.

Det är ironin jag tycker bäst om. Som när Wilde skriver om den vackra ambassdörshustrun: Hon hade vackert utseende och en stor portion livsglädje, hon var i många avseenden ganska engelsk och ett utmärkt exempel på att det engelska folket i dag har allting gemensamt med Amerika, utom språket förstås.

Jag lånade boken på biblioteket, och ser att den tydligen hör hemma på barnavdelningen. Jag vet inte om det är jag som är barnslig, men jag tyckte boken var riktigt trevlig.
Herr Arnes penningar av nobelpristagaren Selma Lagerlöf

Boken är speciell på det sättet att där finns vålnader som visar sig, och för detta blev Selma Lagerlöf kritiserad. Men vad då? Det finns en vålnad i Hamlet också, och trots det brukar Shakespeare ses som en hyfsad författare.

I denna bok mördas den rike herr Arne och allt hans husfolk av trenne skotska knektar. Endast fosterdottern Elsalill överlever. När Elsalill en kort tid senare träffar Sir Archie, blir hon förälskad i honom. Men genom den döda fostersysterns försorg inser hon att Sir Archie är just den man som dödat systern.
För Elsalill blir det ett moraliskt dilemma. Kan hon förråda mannen hon älskar?

Det är en riktig Lagerlöfsaga, och det är en högtidsstund för alla som likt mig älskar Selma Lagerlöf att läsa denna bok.

Slutligen får det bli Lilla Spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg.

Inte riktigt Halloween kanske, men bedårande små spöken i alla fall. Laban, Labolina och de andra i familjen.

38 kommentarer:

  1. Läsvärda klassiker alla tre!
    Margaretha

    SvaraRadera
  2. I dag är vi "närbesläktade"! Inser att jag borde läsa Canterville, tror inte jag gjort det.

    SvaraRadera
  3. Fina klassiker i din trio, och så vårt favoritspöke Laban.

    SvaraRadera
  4. Spöket på Canterville känns för mig som spökhistoriernas spökhistoria. Jag har både läst och sett den som filmatiseringar flera gånger genom livet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kände så väl till titeln, men hade inte en aning om vad den handlade om.

      Radera
  5. Spöket på Canterville tror jag att jag har läst och det känns som att jag har läst Herr Arnes penningar också. Men jag är inte säker på någon av dem 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte så lätt att minnas alla böcker man läst.

      Radera
  6. Herr Arnes penningar av Selma är ett mästerverk, kul omslag till Oscar Wilde, dottern har spelat pjäsen i sin teatergrupp. "Shakespeare som en hyfsad författare" är nog understatement, inte alla författare som håller fyrahundra år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var aaaaningen ironisk när jag skrev om Shakespeare. Jag menar bara att det är märkligt att kritisera Lagerlöf för något som anses helt acceptabelt när det gäller Shakespeare.

      Radera
    2. import och import, mina barns kusiner är amerikanska medborgare, haft flera utländska kollegor som fixat trevliga fester... är inte alls grinig för det, har även varit på finska fester

      Radera
    3. Visst, men jag hävdar min rätt att tycka att det är en onödig import alldeles oavsett hur många amerikanska kusiner dina barn har.

      Radera
    4. finns inga ursvenska högtider, utom häxor som tigger godis till påsk

      Radera
    5. Vart vill du komma med ditt tjafsande?

      Radera
  7. Lilla spöket Laban är verkligen bedårande.

    SvaraRadera
  8. Lagerlöfs berättelse har jag läst och gillat :)

    SvaraRadera
  9. Spöket på Canterville roade mig mycket också. uppfattar inte den som en barnbok direkt. Herr Arnes penningar är också bra. och Laban förstås. tre bra val, om du frågar mig!

    SvaraRadera
  10. Lilla spöket Laban väcker minnen från barndomen! Vi firar inte heller Halloween, men gjorde det en period när barnen var små. Men mest för att det var så fint med alla orangea ljus i mörkret ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. När barnen är små och blir inbjudna till maskerad/halloweenparty är det svårt att säga nej. Men själv föredrar jag Allhelgonahelgens lugn med åminnelse av våra hädangångna. Det blir lite speciellt att tända ljus på familjegraven i år eftersom min mamma gick bort i somras.

      Radera
  11. Herr Arnes penningar gillar jag (precis som allt annat Selma skrivit)! Och Laban förstås :-)

    SvaraRadera
  12. Herr Arnes penningar har jag inte läst men dock de andra.

    SvaraRadera
  13. Äsch, inte kan det väl anses barnsligt att gilla Spöket på Canterville! Klart underhållande liten historia. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inte jag som placerade den bland böckerna i bibliotekets barnavdelning :)

      Radera
  14. Lagerlöf var väl ute lite i vatten som inte passade i tidens lite tråkiga realistiska litteratur. Ha, säger jag till alla kritiker. Hon gillar ju det näraliggande övernaturliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju en del av förklaringen till att hon blev en så stor författare.

      Radera