tisdag 1 november 2022

Tisdagstrion: Bäst just nu

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat bäst just nu. Hur ska man tolka det temat? Vi får ju tolka som vi vill, så jag väljer de senaste tre lästa böckerna som jag tyckt varit värda högsta betyg. Här är min trio:  

Djävulen och det mörka vattnet av Stuart Turton var en bok jag såg fram mot att läsa, eftersom jag verkligen uppskattade författarens De sju morden på Evelyn Hardcastle. Till en början var jag dock tveksam när jag började läsa denna bok. Döda spetälska som vandrar omkring på skeppet? Oheliga mirakler? En märklig demon som förgiftar människors själar? Det kändes verkligen inte som en bok för mig.

Men ju mer jag läste, desto mer fascinerad blev jag. Romanen blev alltmer spännande och mot slutet var det en verklig bladvändare.

Och bokens upplösning (som jag givetvis inte ska avslöja) är så totalt överraskande. Det var inte mycket som var vad det hade verkat.

Stuart Turton är verkligen en skicklig författare. Det blir högsta betyg för Djävulen och det mörka vattnet.

Vattendansaren är skriven av Ta-Nehisi Coates, en författare som har kampen mot förtrycket av Amerikas svarta "i blodet". Hans far tillhörde Black Panthers. Sitt förnamn har han fått från fornegyptiskans namn för Nubien.

Händelserna utspelar sig i Virginia under en tid då slaveriet fortfarande tynger den afroamerikanska befolkningen. I Virginia odlas tobak, men de vita herrarna har föga kunskap om marken som besås. De är inte bönder utan herremän. Slavarna ser hur jorden utarmas, men de har givetvis inget att säga till om. När skördarna blir mindre har många plantageägare inget annat att sälja än slavarna. 

Författaren visar genom huvudpersonen Hiram Walker och de andra färgade karaktärerna ett tydligt förakt för denna onyttiga klass av slavägare, och det med rätta kan jag tycka. Själva idén att man har rätt att förslava en grupp människor med deras hudfärg som grund och sedan anse sig ha rätt att splittra familjer, att rycka barn ur mödrarnas famn, är givetvis fullständigt motbjudande.

Det finns dock människor som är riskera allt, själva livet om det skulle påfordras, för att befria slavarna och knäcka slavekonomin. Emellertid är det inte alltid lätt att veta vem som är vän och vem som är en förrädare.

Coates har lagt in en extra komponent som gör att berättelsen växer utanför den traditionella ramen. Ett fåtal svarta, Hiram Walker är en av dem, besitter en magisk kraft som kan hjälpa motståndsrörelsen att befria slavar, men det gäller att lära sig att bemästra den. Jag är inte alltid så förtjust i när det blandas in magi i en berättelse som i övrigt ger sken av att berätta en historia som mycket väl hade kunnat vara sann, men här fungerar det märkligt nog.

Jag tyckte att Vattendansaren var ett riktigt bra roman. Jag är väl sen på bollen eftersom boken kom ut på svenska 2019, men jag vill ändå säga att detta är en roman som du absolut inte ska missa.

Döden för oss samman av Håkan Mattsson är första delen av tre i en ny spänningsserie. Och vilken bok detta är! Här blandas genrer på ett mycket genomtänkt sätt.

För tankarna går givetvis först till deckare. Här förekommer den allra vidrigaste brottslighet, vilket sker utan att polisen har en aning. Men samtidigt kliver huvudpersonerna in i en värld som vissa skulle benämna "övernaturlig", medan andra skulle se det som den naturligaste sak i världen, bara vi förmår öppna våra sinnen. Vad detta handlar om tänker jag inte berätta här. Det får varje läsare av boken själv ta reda på.

Boken är riktigt skickligt skriven. Vi följer ett antal karaktärer, vars liv har varit helt olika, men ödet får deras livslinjer att flätas samman. Mathias, som under tolv år inte förmått vara en verklig pappa åt vare sig Hannah eller hennes lillebror, tvingas söka henne på ställen han inte visste fanns. Han ska till varje pris finna henne, om han så ska dö.

Det enda som känns lite rumphugget och tillrättalagt är när en kvinna som under många år har varit oförmögen att ta hand om sig själv och sin familj tillfrisknar på ett par dagar. Hur kunde det gå till? Det var lite för mycket Deus ex machina för min smak.

Men sammantaget är detta en mycket bra spänningsroman där författaren vågar spränga gränser. Det ska verkligen bli intressant att läsa kommande delar i denna nya serie.

26 kommentarer:

  1. Ojdå. Turtons nya så bra alltså? Att jag ville ha den visste jag ju, men nu vill jag ha den ännu mer 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en bok som växte ju mer jag läste.

      Radera
  2. Jag gillade verkligen Stuart Turtons första! Men jag tycker det är jobbigt med romaner som ingår i en serie, man vet redan från början att det blir någon slags cliffhanger och att de vill lura en att köpa nästa två också. Jag vill ha fler fristående romaner! Bu för serier! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det här är inte någon serie. Den har ingen som helst koppling till hans förra roman.

      Radera
    2. Nej, det vet jag - det var jag som skrev virrigt, först kommenterade jag om Turton och sen om Mattson, men utan att förklara att det var två olika saker :D Sorry

      Radera
  3. Dina tre har jag inte ens hört talas om!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag rekommenderar alla tre som du förstår :)

      Radera
  4. Vattendansaren blir jag nyfiken på. Författaren verkar vara en intressant person också som har fått utmärkelser för sina faktaböcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den tycker jag inte att du ska missa.

      Radera
  5. Jag har inte läst dina böcker men ska försöka läsa Döden för oss samman

    SvaraRadera
  6. Turton förra bok var lite klurig. Är nyfiken även på denna. Tack för tipsen.

    SvaraRadera
  7. har inte läst någon av dina tre, men namnet Turton är bekant. Håkan Mattsson blir jag lite nyfiken på

    SvaraRadera
    Svar
    1. Turtons förra bok var ju väldigt omtalad.

      Radera
  8. Stuart Turton är jag nyfiken på!

    SvaraRadera
  9. Tack för helt nya tips! Vill gärna läsa Vattendansaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. En bra bok om en mörk period i USA:s historia.

      Radera
  10. Tack för tipsen! Har läst en annan av Coates.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får nog försöka hålla ett öga på vilka fler böcker han har skrivit.

      Radera
  11. De två första låter särskilt intressanta. Särskilt Stuart Turton vill jag läsa mer om; jag tyckte mycket om The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle.

    SvaraRadera
  12. Boken av Stuart Turton lät ju spännande på ett annorlunda vis. Tack för tips!

    SvaraRadera