tisdag 23 maj 2023

Tisdagstrion: Tre böcker av samma författare

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat tre böcker av samma författare (som du har läst eller vill läsa). Jag väljer en författare som skrivit många klassiker, nämligen den värmländska nobelpristagaren Selma Lagerlöf. Här är min trio:

Jerusalem utspelar sig i Dalarna och i Jerusalem under 1800-talet, där man får följa några människor och deras närstående under flera år. Selma Lagerlöf skriver om många olika personer ur flera generationer, bland annat om dem som lever på den stora Ingmarsgården, där man får bekanta sig med deras, inte alltid så okomplicerade, relationer till varandra. Boken är delvis inspirerad av den religiösa grupperingen helgumianerna och deras emigration till Jerusalem i Palestina år 1896. 

Detta är en riktigt bra roman tycker jag. Man får en fantastisk berättelse om människors liv i Dalarna i slutet av 1800-talet, där de sociala grupperingarna är tydliga. Prästen och skolmästaren har en stark ställning, men i just den här byn är prästen en usel predikant och när väckelserörelsen når socknen har kyrkan inget att sätta emot. Men det är inte 1800-talets vanliga väckelsepredikanter i Waldenströms anda, utan här handlar det om en sekt vars medlemmar bryter med sina anhöriga. De hetsar upp varandra och känner snart att de måste fara till Jerusalem, där flera av medlemmarna går omkring i fast övertygelse om att när som helst få se Kristus återvända till jorden.

Boken handlar också om en familj, som varit den dominerande i socknen under många generationer. Det är ingmarerna, vars huvudman i varje generation heter Ingmar Ingmarsson. Det är till denne alla vänder sig till för att veta vad som som göras och när det ska göras. Men när Stor-Ingmar dör har den nye Ingmar Ingmarsson inte den styrka som krävs och Ingmarsgården håller på att gå ifrån släkten.

Selma Lagerlöf har skapat ett verk, som har viss verklighetsbakgrund, men det är också en saga med inslag av såväl småfolk, som religiösa uppenbarelser och även förbannelser.

Gösta Berlings Saga var Selma Lagerlöfs debutroman som också blev hennes stora genombrott. En fantastisk saga om den fallne prästen som fick bo i kavaljersflygeln hos majorskan på Ekeby.

Inledningsorden är berömda: "Äntligen stod prästen i predikstolen!" Den är ett exempel på in medias res.

Här finns många intressanta karaktärer, som den elake brukspatron Sintram, som står i förbund med Djävulen och givetvis kavaljererna. Boken ger en bild av hur Värmland såg ut på 1840-talet.

Liljecronas hem är ett i den långa raden av verk, som denna den svenska litteraturens drottning skapade. Flera av de personer vi träffade på i Gösta Berlings Saga, som Melchior Sinclair och fänrik Örneclou, dyker här upp som bifigurer.

Här är huvudpersonen prästdottern Maja Lisa, som bor med sin älskade far. Lyckan får dock ett abrupt slut när fadern gifter om sig med den elaka Raklitza. Med styvmoderns intåg i hemmet försvinner glädjen för både mamsell Maja Lisa och tjänstefolket.

När jag läser romanen upplever jag att det är en omisskännlig Lagerlöfsroman. Där finns både fina bondefamiljer och fattiga hjon, men där finns även drag av övernaturlighet. När vättarna visar sig på Lövdala...

För den som har uppskattat Gösta Berlings Saga är det här en utmärkt berättelse att gå vidare med.


21 kommentarer:

  1. Lagerlöf har jag ju läst flera av, men inte allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte heller att jag läst allt.

      Radera
    2. har läst ett par av Sophie Elkan, de två samarbetade

      Radera
  2. Jag har bara läst en bok tror jag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Selma Lagerlöfs böcker är en stor skatt att botanisera i.

      Radera
  3. Varför blev jag inte förvånad över ditt val 🙂 Jag har nog egentligen läst alltför lite av henne.

    SvaraRadera
  4. jag bara visste att du skulle välja Selma Lagerlöf. har faktiskt läst din trio. hade en låååång Lagerlöf - period i ungdomen.

    SvaraRadera
  5. Gösta Berlings saga är den enda jag läst, men har fler av Lagerlöf i bokhyllan.

    SvaraRadera
  6. Älskar hennes böcker! Jag har inte läst Jerusalem eller Liljecronas hem ännu, blir sugen på att läsa dem!

    SvaraRadera
  7. Fina böcker du har valt till trion. Jag har läst alla tre, men Jerusalem läste jag för så länge sedan att jag funderar på att läsa om den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en av få böcker som jag har läst om.

      Radera
  8. De två första har jag läst och sett som film eller tv-serie.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att jag sett några filmatiseringar av de böckerna. Däremot av Kejsarn av Portugallien med Ingvar Hirdwall i titelrollen.

      Radera
  9. Haha, du har följt mitt egentillverkade ordspråk "om du kan svara Selma Lagerlöf, ska du svara Selma Lagerlöf". Inte för att jag följde mitt ordspråk idag..

    SvaraRadera