onsdag 13 december 2023

Tisdagstrion: Alexander, Alexandra, Alex och Alexis

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat Alexander, Alexandra, Alex och Alexis (författarnamn eller person i en bok). Här är min trio:
Alexander McCall Smith föddes i Sydrhodesia (nuvarande Zimbabwe) med flyttade redan som 18-åring till Skottland. Han är mest känd för sina böcker om Damernas Detektivbyrå med privatdetektiven Mma Ramotswe.
Det gamla riket av Vilhelm Moberg är en gammal goding. Den kom ut 1952 och är en samhällssatir där Moberg gisslar det han upplevde som rättsröta i det svenska samhället.
Handlingen är dock förlagd i det fiktiva kungadömet Idyllien, där konung Alexander XVI regerar. Landet har en ofantlig byråkrati, som bara växer. Men det som oroar samhällets toppskikt är något annat, nämligen att Den Stora Statshemligheten ska läcka ut. Denna hemlighet är att kungen har homosexuella böjelser. Därför är hovet utsatt för utpressning och man betalar pengar från kontot För nådigt känt ändamål.
Där finns även kyrkoledare, som anmäls för brott, men ingenting händer. Allt avskrivs.
Det är inte så svårt att förstå att det är Haijbyaffären och Kejneaffären, som Moberg skriver om. Även kyrkoledares snaskiga affärer hade verklighetsbakgrund i Sverige.
En rolig idé att utgå från ett fiktivt land för att egentligen skriva om missförhållanden i Sverige. Ofta går väl satiren till överdrift, men trots detta är det en bok som utgör en viktig del av vår samhällshistoria. Jag misstänker att den inte togs emot alltför väl när den gavs ut.

Aldrig ensam är skriven av Åsa Hellberg.
New York 1909. Aldrig hade väl Charlotta Hellberg trott att högen av hästdynga på Fifth Avenue skulle ge henne en karriär långt mer framgångsrik än hon någonsin vågat drömma om hemma i Fjällbacka. Bland operasångare, industripampar och charmiga kommunister hittar hon den frihet hon drömt om sedan hon var liten. Systern Sigrid säker istället ett stabilt liv som maka och mor, men bekymren hopar sig då det inte blir några barn. Hon har allt, men ändå inget, och hennes Alexander är sig inte lik. Deras yngsta syster, läraren Rut, väljer att stanna kvar nära Fjällbacka, där de mest utsatta barnen behöver henne i skolan och de nämnder hon är invald i. Barnauktionerna gör henne förtvivlad, och till sist finns ingen annan råd än att ingripa själv. Att hjälpa dem som har det svårt gör det lättare att bära hemligheten hon döljer för omvärlden. När de alla förenas i New York är ingenting som den en gång har varit och katastrofen är skrämmande nära.

6 kommentarer:

  1. bra trio, läst en hel del av Moberg men kungalängder har jag inte koll på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte mycket till kungalängd att hålla reda på där. Alexander XVI och Idyllien är påhittade.

      Radera
  2. Denna bok av Vilhelm Moberg har jag aldrig hört talas om. Spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan väl gissa att Moberg hade Strindbergs Det nya riket när han valde titel på boken.

      Radera
  3. Moberg har jag läst en del, men den här kände jag inte till. Funderade också på att ha med Alexander McCall Smith i min trio, men sen fick det bli annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här boken hade nog pilar som fann sina mål.

      Radera