söndag 17 december 2023

En smakebit på søndag - Hur jag tillbringar mina dagar och mina nätter

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken (nåja, novellen) jag läser heter Hur jag tillbringar mina dagar och mina nätter och är skriven av Håkan Nesser.

Omslaget ser annorlunda på mitt ex. Det är två noveller, den här av Håkan Nesser, och en av Åsa Larsson.

Första gången Maarten träffar David Perowne är på Harrys krog en regnig torsdagskväll i november. Efter ett par drinkar börjar Perowne berätta en högst märklig historia om hans hustru, Marlene. Perowne påstår sig känna henne mycket väl och kan avslöja en svart hemlighet i hennes liv, ur hennes mörka förflutna. Hennes riktiga namn är inte Marlene, utan Clara Maxwell. Perowne kände henne för många år sedan, hon har i själva verket varit gift med hans bäste vän.

Smakbiten är hämtad från sidan 5:

Jag slog i en skvätt vatten i mitt glas och drack en klunk. Bartendern återgick till den stumma boxningsmatchen på teven. David Perowne betraktade mig medan han lät en tandpetare vandra från mungipa till mungipa. Jag gissade att han var en av de där nervösa typerna som slutat röka men inte lyckats bli av med oralsuget. Teorin sprack efter några sekunder, då han bröt av tandpetaren och fiskade upp en cigarett ur ett paket i bröstfickan. Han tände den omständligt med en zippotändare och släppte mig inte med blicken.

8 kommentarer:

 1. Håkan Nesser och Åsa Larsson i samma bok? Det låter lockande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men en mycket tunn bok. Den följde med Allas veckotidning vid något tillfälle.

   Radera
 2. Tack för smakbiten! Nesser är bra.

  SvaraRadera
 3. Det var längesen jag läste Håkan Nesser. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 4. Håkan Nesser är en favorit (och så är även Åsa Larsson).

  SvaraRadera
 5. Nesser är ingenting för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera