måndag 25 december 2023

Boktriss Ö

Mia med Mias bokhörna har något som hon kallar Boktriss. Det är tre frågor som ska besvaras med utgångspunkt från veckans bokstav. Veckans bokstav är Ö.

Författare: Nämn en författare på bokstaven, det får vara för eller efternamn.

Där tar jag en riktigt okänd en. Vad sägs om Olle Östlind, som var född i Östervallskogs socken i Värmland vid norska gränsen? Han var skolledare, men även fotograf och författare. Han skrev bland annat boken Henry B. Goodwins vykort - en bildskatt 1905-1929.

Boktitel: En boktitel där boken ska börja på måndagens bokstav.

Överlevaren av Bethany Clift var en bok som överraskade. Smart av författaren att leverera en bok (en debutbok dessutom), som handlar om en pandemi. Helt rätt i tiden så att säga. Men den här pandemin är värre än någon som världen någonsin upplevt tidigare. Här har vi ett oerhört smittsamt virus, som dessutom har en hundraprocentig dödlighet. Efter att du känt de första förkylningssymptomen dör du en fruktansvärt plågsam död. Det enda den brittiska regeringen kan erbjuda landets invånare är dödstabletter.
Men en kvinna överlever, och det är henne vi följer genom hennes dagboksanteckningar. Vad gör man när man är ensam i en värld fylld av stinkande lik? Super skallen av sig eller försöker börja odla mat för framtiden? Inte ett helt enkelt val.
Men det som överraskade mig var att boken faktiskt är riktigt underhållande. Det är kvinnans tankar (vi får aldrig veta hennes namn) kring situationen som är en stor del av bokens behållning. På samma sätt som var fallet med Andy Weirs Ensam på Mars. Författaren Kate Sawyer har kommenterat boken så här: "Väldigt underhållande. Som en dystopisk Bridget Jones dagbok med ekon av Shaun of the Dead."
Så jag tror att även den som normalt inte tycker om dystopier kan uppskatta den här boken. Jag älskade den.
Boken har en twist på slutet som skapar ännu fler tankar. Vad det är får du veta när du läst boken :)

Bokomslag: Ett bokomslag som börjar på bokstaven för veckan.

Robinson Crusoe befinner sig tvivelsutan på en ö

8 kommentarer:

 1. två överlevare 🙂 /Hannele

  SvaraRadera
 2. Hade länge släkt bosatt i Östervallskog men författaren har jag inte hört talas om. Jag tog nästan med "Överlevarna" av Alex Schulman, din variant är jag inte bekant med.

  SvaraRadera
 3. tror mig ha hört talas om båda överlevarna. särskilt den ene. Olle Östlind är däremot inte bekant, men icke desto mindre intressant

  SvaraRadera
 4. Jag har inte läst Överlevaren än.

  SvaraRadera
 5. Bildskatten låter intressant. Blev även ganska förtjust i titeln, gillar gamla vykort ju. :)

  SvaraRadera