tisdag 12 december 2023

Boktriss Å

Mia med Mias bokhörna har något som hon kallar Boktriss. Det är tre frågor som ska besvaras med utgångspunkt från veckans bokstav. Veckans bokstav är Å.

Författare: Nämn en författare på bokstaven, det får vara för eller efternamn. 

Åsa Hellberg är en framstående feel good-författare. Hon är född i Fjällbacka, men bor sedan länge i en av Stockholms förorter. Åsa Hellberg har skrivit böckerna om Sonja, Flanagantrilogin med mera. Nu skriver hon en släktkrönika om de egna släktingarna Hellberg. Två delar har kommit ut hittills.

Boktitel: En boktitel där boken ska börja på måndagens bokstav.

Återvändaren är Anders Sundkvists debutroman. Han är uppvuxen i Arvidsjaur och Luleå, men bor sedan många år tillbaka i Stockholm. I den här boken låter han huvudpersonen Erik Borg tillfälligt återvända från Stockholm till Luleå, där han får antydningar om att Johnny Fachs' självmord kanske i själva verket var mord. Men hur ska man kunna lösa ett fall nästan 25 år senare, när det inte finns dna eller annat som kan analyseras?

Det är bara tre månader kvar innan ett eventuellt mord preskriberas, och Borgs överordnade vill inte ge honom mycket tid för att ägna sig åt vad som uppfattas som ett hopplöst fall. Den envise Erik Borg börjar dock att tala med människor som kanske kan berätta något om Johnnys sista månader i livet.

Detta är en riktigt bra kriminalroman. Författaren lämnar inte många ledtrådar; möjligen några som leder läsaren fel. Men till slut får vi veta vad som låg bakom allt. En upplösning som var helt oväntad för mig, vilket är precis som det ska vara. Denna bok rekommenderar jag gärna. Den är lättläst, intressant och spännande.


Bokomslag: Ett bokomslag som börjar på bokstaven för veckan.

På omslaget till en bok om Nalle Puh är det inte så konstigt att vi finner åsnan Ior.

3 kommentarer:

  1. Svar
    1. Å gick någorlunda lätt att fixa. Det kan bli svårare med Ä.

      Radera
  2. Återvändaren kände jag inte till. Lät ju bra, ska lägga på minnet.

    SvaraRadera