fredag 23 augusti 2024

Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin

Titel: Livet enligt Fikry
Originalets titel: The Storied Life of A.J. Fikry
Författare: Gabrielle Zevin
Förlag: Forum (2015)
Antal sidor: 266

Livet har inte blivit som Fikry hade tänkt sig. Hans fru har dött, hans bokhandel går sämre än någonsin och dessutom har någon stulit hans mest sällsynta och värdefulla bok. Men inte ens att läsa ger honom längre någon glädje.
Vresig och sur bemöter han de få personer som vågar sig in i butiken på Alice Island. Tills han en dag får en udda leverans som vänder upp och ner på tillvaron. Något som ger honom en ny livsuppgift, får honom att öppna sig för kärleken och hitta tillbaka till litteraturens kraft.

Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin var en riktigt trevlig bekantskap. På ett mysigt sätt får vi följa den torre och tråkige bokhandlarens utveckling. Från att ha grottat ner sig i sorgen efter hustruns bortgång får hans liv en ny mening.

Förutom att följa A.J. Fikry och hans närmaste får vi också en god genomgång av en mängd böcker, ibland recenserade av den fiktive bokhandlaren.

Det är en feel good-roman, även om den även innehåller sorgliga inslag. Men livet består inte bara av glädjeämnen. I slutet av livet väntar döden. Så är det för oss alla. Och jag tyckte verkligen om boken.

kaosutmaning 2024 får denna bok svara mot punkt 31: Läs en roman du lånat.

Livet enligt Fikry är min sjätte bok i utmaningen Boktolvan 2024.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar