Titel: Höjden av förändring
Författare: David Eriksson
Förlag: Type and Tell (2019)
Antal sidor: 275
Höjden av förändring är en berättelse om vad som händer när man byter Huvudstadens 1000000 invånare till Vemforshöjdens 33. Vad som händer när man faktiskt vågar ta det där steget som innebär Stor Förändring. Som många pratar om, men väldigt få genomför.
Det här är en bok som jag tyckte om redan från första början. Det finns en ironi som jag bara älskar, när vi följer huvudperson (vars namn jag inte tror nämns) som lämnar Stockholm och istället flyttar till en pytteliten by i Norrlands inland.
Det har talats mycket om att människor kan bo kvar i glesbygden och arbeta hemifrån med hjälp av datorer och mobiltelefoner. Men här har vi en kille som går all in. Han tar varken med sig dator eller smartphone. Inga uppdateringar på FB och inga mejl eller sms. Under tiden han arbetat i Stockholm har han tjänat tillräckligt med pengar för att kunna bo i den här byn utan att ha något arbete. Levnadsomkostnaderna är små. Det hus på gränsen till ruckel som han valt som sitt hem betalar han kontant, vilket gör att han får låga boendekostnader.
Detta är en förändring som kan provocera omgivningen. Hans ytliga vänner i Huvudstaden skulle inte kunna förstå hur man frivilligt kan lämna storstadens stress. Och hans nya grannar och hans föräldrar kan inte förstå hur man kan låta bli att arbeta när man är i arbetsför ålder.
Om jag ska säga något negativt om boken så är det att det finns en del språkliga brister. Det står "en slags" istället för "ett slags" på många ställen. Och meningen "man vill att sina skyddsobjekt ska lyckas här i livet" gör lite ont i mig.
Men sammantaget är detta en riktigt underhållande bok med härlig sarkasm. Dessutom är den mycket lättläst. Köp den! För den kommer att få dig att le många gånger! Men den innehåller dessutom en hel del allvar. De viktigaste mänskliga relationerna är nog varken enklare eller svårare bara för att man byter omgivning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar