torsdag 12 september 2019

Helgfrågan v. 37

Helgfråga från Mias bokhörna. Mia tycker att det har blivit allt vanligare att författare skriver ihop och ger några exempel. Dessutom avslöjar hon en hemlighet. Hon har börjat i Viktväktarna. Helgfrågan lyder:

Varför tror du att författare väljer att skriva ihop?

Bonusfråga: Vad sitter du inne med för hemlighet, som du vill dela med dig av?

Jag begriper verkligen inte varför författare väljer att skriva ihop. Det skulle jag aldrig klara av. Kompromissa med en annan person, som kanske skriver på ett helt annat sätt. Ändå ska inte läsaren få märka vem som skrivit vilket avsnitt i boken. Men det skulle vara riktigt intressant att få höra något författarpar hur det går till när de skriver en bok tillsammans.

Jaha, en hemlighet. Då får jag väl gå in på samma tema som Mia. Jag har länge velat gå ner i vikt. Det är dock inget jag berättat om, för jag vill inte ha någon press från andra, som ska bedöma mig. Sommaren 2017 nådde jag "all-time-high", inte ett rekord att skryta med direkt. Jag väger mig varje dag. Och idag när jag vägde mig så blev det den lägsta vikten under tiden från min "toppnotering". Jag har gått ner 13 kilo, vilket innebär att mitt BMI gått ner från 30,2 till 26,0. Jag behöver gå ner 3 kilo till för att komma ner till 25,0. (Jag har fått lite hjälp av att jag fått diagnosen diabetes, för nu har jag minskat ordentligt på kaffebröd och godis.)

20 kommentarer:

 1. vissa kan skriva ihop, andra inte, bra jobbat med vikten!

  SvaraRadera
 2. nej, om jag skulle skriva tror jag inte att det skulle vara tillsammans med någon. så duktigt att fixa vikten på egen hand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det skulle vara jättesvårt att komma överens.

   Radera
 3. Viktminskning är jättesvårt att få till. Har själv alltid haft problem med vikten, men har nu hittat ett sätt att få lite bättre koll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, viktökning är ju tyvärr alltid enklare än viktminskning.

   Radera
 4. Jag kan se både fördelar och nackdelar med att skriva ihop. Fördel: omedelbar feedback och oändliga konstruktiva diskussioner. Nackdel: omedelbar feedback och oändliga diskussioner

  SvaraRadera
 5. Bra jobbat med kilona! Roslund-Hellström brukade berätta lite hur de gjorde. Anders skrev mest, men Börge "kunde" livet på samhällets botten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju ett sätt att få det att fungera. Det är EN huvudskribent medan den andre bidrar med kunskaper om miljöer och annat.

   Radera
 6. Du som ser så slank ut på bilderna. Bra jobbat! Diabetes typ 2 är inte att leka med. Det följer mycket med som man kanske inte tänker på, så det är jättebra att du tar det på allvar och tänker på blodsockernivåerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en riktig gottegris, men jag vill behålla synen och fötterna och därför tänker jag på att undvika de värsta sockerfällorna. Sen finns det mängder av socker i bröd och annan mat, men jag har tagit nya prover på långtidsvärdena och ska se om jag behöver dra ner på annat eller börja med insulin. Hittills tar jag Metformin i tablettform. Jag har kommit överens med diabetessköterskan att jag får äta kaffebröd och godis på lördagarna :D

   Idag var hustrun och jag på bio (Downton Abbey!). Frun köpte en stor godispåse, men jag köpte popcorn och lyckades utan större ansträngning låta bli att be om en godisbit. Fredag är inte lördag!

   Det är roligt att du tycker jag ser slank ut på bilderna. Men grejen är att jag som många andra lägger kilona runt midjan, och bukfettet är extra farligt. Eftersom jag redan haft en stroke och nu diabetes, så inser jag att det är viktigt att minska "air-bagen".

   Radera
 7. Bra jobbat med vikten! Jag har också gått ner 13 kg sen förra året, men nu har jag tappat motivationen lite, så det ska jag ta tag i.

  SvaraRadera
 8. Kommer att tänka på grupparbeten, blev för mycket av det när jag pluggade såg fram mot eget arbete. Så lagom är nog bäst och det som funkar för en. Bra gjort att ordna vikten på egen hand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gruppdiskussioner kan vara intressanta, men grupparbeten i övrigt är nog inte min grej.

   Radera
 9. Jo, det kan säkert inte alltid vara lätt heller att skriva på det viset. Men vad gäller facklitteratur kan ju faktiskt två författare, med olika fördjupning i ett ämne, komplettera varandra med ett riktigt bra slutresultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är säkert mycket lättare med facklitteratur.

   Radera
 10. Jätteduktigt Robert, ett stort grattis till viktminskningen. Jag hoppas och tror att detta ska fungera så jag med går ner i vikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får se till att komma ihåg att man "tävlar" mot sig själv, inte mot några andra. Man får strunta i artiklar som säger att "hon gick ner 25kg på 4 månader." Snabba viktminskningar är inte alls nyttiga.

   Radera