tisdag 3 september 2019

Veckoutmaning: Skönlitteratur om MIK

Tisdag och veckoutmaning från Kulturkollo. Den här veckan handlar det om skönlitteratur och medie- och informationskompetens. Viktoria skriver: Förra veckan bad en gammal kollega mig om hjälp med en fråga hon hade fått på jobbet. En lärare ville ha skönlitteratur till sin högstadieklass som på något sätt tangerade fake news/källkritik och min vän gick bet. Jag gav några halvbra tips men insåg att jag inte kunde hjälpa henne så bra som jag ville. Därför tänkte jag helt fräckt sno hennes fråga om be er fina läsare om hjälp när vi nu faktiskt ska ha en hel temavecka om Medievetenhet!

Så, har ni några litteraturtips? Skönlitteratur för alla åldrar och även facklitteratur tycker jag är välkommet.


Jag kommer genast att tänka på Dan Browns succéroman Da Vinci-koden. Den är ju ett skönlitterärt verk och Brown är en duktig författare. Och en skönlitterär författare har rätt att fabulera hur mycket han vill.

Det som gör det hela så speciellt är att han i boken skriver att grundteserna i boken är sanna och att alla de platser han nämner finns i verkligheten. Detta har fått människor världen över att tro att det är bevisat att Jesus gifte sig med Maria Magdalena och fick barn med henne och från honom härstammar en fransk kungaätt. Men detta är givetvis "fake news".

Man kan läsa lite om detta i en artikel i Sundsvalls Tidning här.

2 kommentarer:

  1. Men vilken briljant idé! Toppen ur källkritisk synpunkt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är förvånande vad folk tror på. Det finns ju människor som vallfärdar till Västergötland för att gå i Arn Magnussons fotspår...

      Radera