söndag 21 mars 2021

En smakebit på søndag - Vedergällning

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser heter Vedergällning och är skriven av Robert Harris. 

November 1944. Tyskland är på väg att förlora andra världskriget. I ett sista desperat försök har Hitler beordrat produktion av 10000 ballistiska V-2-raketer - världens med sofistikerade vedergällningsvapen. Den tyske ingenjören Rudi Graf brukade drömma om att skicka en raket till månen. Istället befinner han sig i det ockuperade Nederländerna där han ansvarar för avfyrningen av missiler mot London. Kay Caton-Walsh, brittisk sektionsofficer i den kvinnliga hjälpflygkåren och överlevande efter en V-2-attack, får i uppdrag att åka till Belgien och lokalisera avfyrningsplatserna. De har inte mycket gemensamt, men kommer att påverka varandra mer än någon av dem anar.

Smakbiten är hämtad från sidan 160:

Ute i tamburen envisades doktorn med att böra hennes väska. Hon såg på det höga taket, de religiösa prydnadsföremålen, den massiva ekdörren. Det kändes inte riktigt som en privatbostad. "Är det här ni har er mottagning kanske?"

Han skrattade. "Je ne suis pas ce type de docteur!" Han öppnade en dörr och tände lyset. Hon följde efter. Det var ett rymligt arbetsrum, av en typ som hon var bekant med sedan åren i Cambridge - med väggarna täckta med bokhyllor, överfulla så att en del volymer låg i högar på golvet och på skrivbordet. Gardinerna i tung, svart sammet - med fläckar av damm - var fördragna. Det luktade gammal tobaksrök därinne. "Jag undervisade på universitetet i Antwerpen fram till kriget. Jag har doktorerat i filosofi - ett ämne som man inte har någon användning för idag."

"Säg inte det. Nu behöver vi filosofin mer än någonsin."

"Det har ni rätt i!" Han log mot henne - för första gången under kvällen. Leendet förändrade hans ansikte. Han var inte lika gammal som hon först trott, insåg hon.

30 kommentarer:

 1. har ofta tänkt att jag skulle läsa något av Robert Harris. han tar upp intressanta ämnen, förefaller det som. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 2. Åh, den nya Robert Harris! Den är jag lite nyfiken på. Är den bra?

  SvaraRadera
 3. tack för smakbiten, du har väl sett att Belgravia börjat i svt:
  https://www.svtplay.se/belgravia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi såg första avsnittet igår kväll.

   Radera
 4. Tack för smakebiten, den verkar intressant.

  SvaraRadera
 5. Robert Harris har jeg faktisk ikke lest, selv om jeg selvfølgelig har hørt om han.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 6. Har läst andra böcker av författaren men inte denna. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Den finns i min bokvagn så jag kommer att läsa den så småningom. Brukar gilla Robert Harris böcker. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Filosofi behövs mer än vi tror! Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 9. Tittade på en lista över hans böcker, mycket varierat. Men alla är väl thrillers av något slag? Tack för smakbit, kanske hamnar han på min digra läslista

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läslistor har en förmåga att växa ;)

   Radera
 10. Leste - og likte hans tre første bøker. Så bra! Men har ikke lest noe nytt. Denne virker interessant. Men litt ambivalent på grunn av hans nære tilknytning til Polanski.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polanski har en del på sitt samvete, men jag tror att det hände något med honom när hans hustru blev brutalt mördad. Rosemary's baby var en riktigt bra film. Repulsion var bara märklig.

   Radera
 11. Njae, det är nog ingen bok för mig. Har svårt för att läsa böcker om krig eller om tidsåldrar många år tillbaka - men har en svag aning om att jag tidigare läst nåt av författaren och gillade det!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konklaven tyckte jag var en riktigt fascinerande bok av honom. Den är placerad i nutid och det är inget krig.

   Radera
 12. Den här kommer jag att lyssna på, gillat de Robert Harris böcker som jag läst. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli kul att läsa vad du tycker om den här boken.

   Radera
 13. Det var ett fint utdrag. Jag får nog ta och kolla upp Harris.

  SvaraRadera
 14. Har fortfarande inte läst något av honom, men är lite nyfiken.

  SvaraRadera
 15. Jag gillar när de blandar in fraser på andra språk oavsett om jag förstår dem eller ej. Just den här enkla skolfranskan förstod jag dock. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, till och med jag kunde hänga med där och ändå var franskan bara C-språk för mig. Jag läste tyska som B-språk.

   Radera