fredag 5 mars 2021

Fem en fredag v. 9: Val

Fem en fredag kommer från bloggen elisamatilda. Varje vecka ställer Elisa fem frågor. Den här gången handlar det om val.

1. Vilka fem maträtter skulle du välja att för alltid äta?
Skulle jag bara få äta de fem maträtterna? Eller fem maträtter som jag aldrig vill sluta äta? Nåväl, jag väljer väl fem maträtter trots den osäkerheten. Jag gillar svensk husmanskost, så det skulle bli:

 • Ärtsoppa och pannkaka
 • Rotmos och fläskkorv
 • Stekt kyckling med sås och potatis
 • Stekt strömmingsflundra med potatismos (Det var fruktansvärt längesen jag åt det, för min fru vill absolut inte ha det.)
 • Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor

2. Vilka fyra saker i källaren/förrådet skulle du egentligen kunna slänga?
Slänga saker? Nu får jag panikångest. Slänga saker är inte min grej.


3. Vilka är dina tre favoritklädesplagg i din garderob?
Det var en riktigt svår fråga. Jag väljer ju plagg efter tillfälle. Jag går ofta klädd i jeans, men om det är ett favoritplagg vet jag inte. Det är roligt att få ta på sig fracken, men det gör jag givetvis bara vid speciella tillfällen. Högst ett par gånger om året. Jag gillar min morgonrock också ;)


4. Vilka två telefonnummer kan du utantill?
Jag kan mitt eget och hustruns mobiltelefonnummer. Siffror har en tendens att fastna i skallen på mig. Jag minns att min farmor hade telefonnumret 18822 och att min farbror Sten hade 12593. Fullständigt meningslöst vetande.

5. Vilken enda högtid skulle du fira om du måste välja?
Det skulle absolut bli julen. Visserligen är påskens budskap viktigare, men jag älskar jul.

30 kommentarer:

 1. gillar ärtsoppa men det får jag äta själv, äter ibland som lunch på restaurang, rotmos köper jag ibland som färdig "korv", längtar efter anledning att få använda finkläder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strömmingsflundra äter jag ibland på gatan i Göteborg från sån där food truck, eller köper färdig inlagd från fiskbilen, får äta ensam... pyttipannaliknande blir det av rester

   Radera
  2. Åh, kan man köpa strömmingsflundra på gatan i Göteborg? Jag får se till att åka dit när vi kan börja resa igen :)

   Radera
 2. (var en gång på en riktig fin restaurang i Göteborg, Mannerströms, och såg en firmalunch med japaner, som fick artsoppa med punsch... de såg så förvånade ut, smakade inte sake 😳

  SvaraRadera
 3. Trevliga svar, jag kan instämma i det mesta! Å så många maträtter jag hade kunnat räkna upp ... tänk bara på strömmingsflundra som du tog med ... och kålpudding ... och sushi ... osv osv osv. Och hoppsan så länge sen jag åt rotmos och fläskkorv, du påminner mig!

  SvaraRadera
 4. Många god maträtter det där! Din panikångest delar jag, därav mina fulla förråd. Frågorna fyra och fem kunde vara mina svar. Jag kommer ihåg mitt första telfonnummer, och det andra också. Ha en bra helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att de som kan kasta saker är lyckligare människor...

   Radera
 5. Åh, jag hade kunnat skriva upp dina maträtter också i min blogg! Gott gotti gotti!
  Mina gamla telefonnummer kommer jag ihåg men numera har man ju en kontaktlista och bara trycker i den.
  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns skäl till att detta är maträtter som funnits i många år.

   Radera
 6. inget vetande är meningslöst, Robert! jag minns min barndomstelefonnummer; då när telefontrådarna sjöng i väggarna under kalla vintrar. stekt sill är underbart gott! vad är det för ordnar du är behängd med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den till vänster sett från betraktaren är en minnesmedalj när Svenska Frimurare Orden fyllde 250 år 1985. Man fick köpa den och jag tyckte det var roligt att göra det, eftersom det finns en chans att jag lever 2035 och kan fira 300-årsjubileet. Då är det nog inte så många kvar som har 250-årsmedaljen :)
   Den andra är Karlstads kommuns förtjänstmedalj.

   Radera
  2. tack Robert! då blir det kanske ny medalj till 300 - årsjubileet?

   Radera
  3. Den som lever får se :)

   Radera
 7. Samma här! Jag minns också gamla telefonnummer. Bland annat till personer som tyvärr har gått bort för längesen. Och vårt första lösenord till internet! På den tiden då man var tvungen att koppla upp sig till nätet och sitta i max 15 min, annars blev det för dyrt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt att man minns såna saker :)

   Radera
 8. Minns också gamla nummer, nu kan jag bara mitt eget, en behöver ju inte kunna utantill nu, på gott och ont.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är praktiskt, men ack så hemskt om man tappar sin telefon.

   Radera
 9. Strömmingsflundra stekt i äkta smör - och med gott potatismos och massor av finhackad persilja. Mums, så fantastiskt gott! Nu är det snart säsong.

  SvaraRadera
 10. Sjukt sjukt avundsjuk på alla er med skallar där siffror har en tendens att fastna. Min skalle är totalt kallsinnig gentemot siffror. Men stekt strömmingsflundra! där möts våra skallar.

  SvaraRadera
 11. Så jag skrattade åt dina svar! Du är en kopia av min man, som måste vara släkt med familjen ekorre, precis som du;-) Slänga böcker har jag otroligt svårt för, men slänga "resten" - inga problem. Allt jag inte använt på två år ryker.

  Vad gäller mat så älskar jag rotmos, men helst med oxbringa, tack:-)

  Frack - WOW! Vet inte hur många av svenska män som äger en frack, men jag känner ingen som gör det. Fast nu gör jag ju det;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar att få ta på mig fracken, men man får inte vara ute i sista minuten, för det är inte världens enklaste sak att ta på sig den. Speciellt skjortknapparna är jättekrångliga.

   Radera
 12. Jättegod husmanskost du gillar.Vi har stora problem att få hit minsta lilla strömming! Det som är så gott...Förr i tiden var min hjärna fylld av totalt viktiga kontonumme4r o dylikt, numera är den ekande tom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer ihåg kontonumret till ett bankkonto jag hade på Föreningsbanken. Ett konto jag inte använt på decennier. 30252574184. Vad ska jag med den kunskapen till...?

   Radera
 13. Ja det var en fin serie husmanskost(-er?) och en absolut favorit om jag får välja. Stekt strömmingsflundra med mos och rårörda lingon!!!

  SvaraRadera