tisdag 16 mars 2021

Tisdagstrion: Irland (St Patrick's Day den 17 mars)

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat Irland. Jag kan inte dra mig till minnes en enda irländsk bok som jag skulle ha läst. Därför väljer jag att nämna tre böcker av irländska författare som jag skulle vilja läsa. Här är min olästa irländska trio:

Room av Emma Donoghue. Jacks hela värld är ett låst rum på tio kvadratmeter. Rummet är Jacks och hans mammas fängelse, och det är ljudisolerat och specialbyggt för att de inte ska kunna ta sig ut. På kvällen är mamma noga med att Jack ska gå och lägga sig i garderoben. Då kommer den man som handlar mat åt dem och som gör saker med mamma som Jack inte förstår.

I sju år har Jacks mamma hållits fången i det skjul som nu är deras hem. Där har hon med stor fantasi, påhittighet och kärlek lyckats skapa en värld för sin son. Men hennes desperation ökar och om de ska överleva måste de ta sig ut på egen hand. De kanske kan rymma, men det är Jack som måste se till att deras plan går i lås.

Normala människor av Sally Rooney. Connell och Marianne växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon rik men ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra, kort därefter gör de slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt.

Normala människor är en roman om kärlek, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv.

Hjärtats osynliga raseri av John Boyne. Irland 1945. Den gravida Catherine Goggin slängs handgripligen ut från mässan, förskjuts av familjen och får på egen hand ta bussen till Dublin och söka sig sin försörjning. Catherine är 16 år, stark och oförvägen, hon tänker inte låta sig kuvas. Sonen Cyril föds och romanen är hans egen berättelse. Uppväxten med de kylslagna, men inte ovänliga, adoptivföräldrarna: den ikoniska författaren Maude Avery och den förmögne bankmannen Charles, internatskolan, passionerna, flykten från äktenskapet (vid bröllopsmottagningen), 1980-talets New York, Amsterdam, och i bakgrunden Irland och Dublin, den hotfulla, förtryckande staden.

27 kommentarer:

 1. blandad kompott, lite mörkt tema, Hjärtats osynliga raseri blir jag nyfiken på, gillade filmatiseringen av Normala människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkar inte vara glada skildringar.

   Radera
 2. Room har jag inte läst, bara sett filmen. Irländska författare har jag kanske inte läst jättemånga, men de jag har läst har oftast varit riktigt bra.

  SvaraRadera
 3. Det finns verkligen många böcker från Irland som lockar! Normala människor gillade jag och tipsar om en annan bok av författaren i min trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får verkligen sätta upp de här böckerna på min läslista, för det är pinsamt att jag inte kan komma på en enda irländsk författare som jag läst.

   Radera
 4. Room gillade jag. Hjärtats osynliga raseri är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 5. jag har gjort precis som du. jag valde tre från läslistan. Hjärtats osynliga raseri har jag också med. jag hade läst flera irländska romaner, men jag har använt dem vid tidigare tillfällen så det fick bli ännu olästa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har vi en del läsning att se fram emot :)

   Radera
 6. Room fanns i min trio också, blir nyfiken på den sista boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den sista låter som en bok att låta sig omslutas av.

   Radera
 7. Room har jag sett på lite olika ställen nu. Blir mer och mer nyfiken på den.

  SvaraRadera
 8. Jag är också dålig på att läsa böcker av irländska författare. Men din trio är väldigt intressant och jag är nyfiken på den första och sista boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, framför allt de bägge böckerna måste jag nog läsa.

   Radera
 9. Normala människor har jag i min läslista och jag hoppas att det inte dröjer alltför länge innan den blir läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra om det finns normala människor nånstans ;)

   Radera
 10. Room är väldigt obehaglig! Men värd att läsa. Normala människor ska jag läsa någon gång. Serien har jag redan sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag inser att Room inte är någon feel good-roman. Men den låter läsvärd.

   Radera
 11. Hsr inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 12. Boynes och Rooneys böcker är med i min trio som böcker jag vill läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lustigt att vi valde två lika. När det gäller lästa böcker kan det ofta vara lika, men här är det ju av oss båda olästa böcker.

   Radera
 13. Room verkar riktigt obehaglig. Rooney har jag faktiskt inte läst. Boyne hade jag också med, men en annan titel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Room är nog obehaglig, men jag blir ändå nyfiken på den.

   Radera
 14. Tre olästa för mig. Tack för tips!

  SvaraRadera