tisdag 9 mars 2021

Tisdagstrion: Musik i böckernas värld (i handling eller titel)

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat musik i böckernas värld. Här följer min musikaliska trio:  

Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid. Kanske är det någon här som var tonåring på 1970-talet och förtvivlat försöker komma ihåg detta rockband. Lugn, bara lugn. Daisy Jones & The Six har aldrig existerat. Taylor Jenkins Reid har skrivit en bok om en bok där en författare intervjuar de medverkande i gruppen och människor kring bandet, men allt är påhittat från början till slut. Men som hon hittar på!

Jag älskade verkligen den här boken. Historien är så levande berättad att man helt och fullt känner att allt är sant. Om någon hade skrivit en intervjubok om ett känt rockband, så hade den antagligen sett ut så här. I vart fall om bandet hade turen att få en duktig journalist/författare som intervjuar och sammanställer. Jag sitter där och hoppas att Billy inte ska börja dricka och knarka igen, och jag fascineras av den fantastiska Daisy, men oroar mig för henne eftersom hon verkar göra felaktiga livsval vid flera tillfällen. Men det är ju ändå en underbar tjej, fast hon är sin egen värsta fiende.

Jösses Amalia vad den här boken är bra! Läs den! Njut av den! Oroa dig över karaktärerna! Lev dig in i detta rockbands öde! Och förvånas över att allt är påhittat!

Juloratoriet av Göran Tunström är en svensk klassiker, trots att den kom ut så sent som 1983.

Det är en roman om tre generationer av en familj, där de olika delarna ibland inte verkar höra ihop, men författaren väver ihop berättelserna till en helhet. Människors öden förändras i grunden av små, banala händelser, som att exempelvis en cykelkedja åker av. Språket är mycket rikt, vilket gör boken läsvärd. Lättläst är den kanske inte hela vägen, men ändå en bok som jag längtade tillbaka till när jag lagt den ifrån mig för att sova.

För denna roman belönades Göran Tunström med Stora romanpriset och Nordiska rådets litteraturpris.

Gloria av Åsa Hellberg. Den här boken handlar givetvis om en kvinna som heter Gloria. Hon har panik. Hon är Stockholmsoperans mest självlysande stjärna men nu ska hon repetera Carmen - mot sin gamla kärlek Dominic. Han, som lämnade henne för att göra internationell karriär, är tillbaka. Gloria inser att det kommer att påverka hennes behagliga liv på ett sätt hon inte alls planerat för. Som 53-årig sångerska borde hon tänka på pension snarare än på passion.

I början tyckte jag att boken var lite seg. Det var släktingar och operastjärnor om vartannat och jag hade svårt att ta till mig historien. Men ju mer jag läste, desto mer fast blev jag. De många trådarna binds ihop på ett övertygande sätt och denna roman innehåller kärlek, sex, avund, humor och det nesligaste förräderi. Sålunda allt som man kan förvänta sig av en bok i denna genre. Ju längre in i boken jag kom, desto svårare var det att lägga den ifrån sig den  på kvällen när jag skulle sova.

Ramen i boken är som sagt operaföreställningen Carmen. Boken gör mig väldigt nyfiken på denna kända opera, som jag aldrig sett. Jag måste gå och se den vid något tillfälle.

21 kommentarer:

 1. Hur kunde jag glömma Daisy Jones!? Nu är jag lite ilsk på mig själv :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja det är ofattbart :D

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Jag har inte läst någon av dessa, men däremot har jag läst andra böcker av både Taylor Jenkins Reid och Åsa Hellberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag rekommenderar verkligen Daisy Jones & The Six.

   Radera
 3. varierande trio, inte läst dessa men en finns i min bokhylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Är det någon som stoppat in en oläst bok i din bokhylla? ;

   Radera
 4. Än så länge har jag inte läst något av Taylor Jenkins Reid men jag har Evelyn Hugos sju äkta män väntandes i hyllan.

  SvaraRadera
 5. Jo, det skall nog läsas om Daisy Jones. Har haft den på min "attläsalista" alldeles för länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är många som har tyckt om den.

   Radera
 6. har i varje fall läst Juloratoriet. tror mig ha sett filmen också. men de andra båda har jag inte läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tunström dog tyvärr alldeles för tidigt. Många romaner som världen har gått miste om.

   Radera
 7. Juloratoriet passar verkligen i dagens trio. Intervjuboksromanen verkar spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daisy Jones är så fascinerande!

   Radera
 8. Juloratoriet! Naturligtvis! Konstigt att jag inte sett den hos någon annan (än).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycks som att jag blev ensam med den :)

   Radera
 9. Juloratoriet är den enda jag läst och den funkade inte riktigt för mig. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 10. Juloratoriet gillade jag och jag ska definitivt läsa Daisy Jones & The Six - den står och väntar här hemma i hyllan.

  SvaraRadera
 11. Juloratoriet är den enda jag känner till, dock inte läst. Tack för tipsen!

  SvaraRadera