onsdag 10 mars 2021

Veckans kulturfråga v. 10 2021

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. I förrgår var det Internationella kvinnodagen. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilken bok skriven av en kvinna med en kvinna i huvudrollen vill du lyfta fram?


Führerns barnmorska är skriven av Mandy Robotham. Detta är hennes debutroman.
Barnmorskan Anke Hoff arresteras och sätts i koncentrationsläger för att ha förlöst en kvinna i Berlins getto. I lägret blir hon de judiska mödrarnas sista hopp. Med outtömlig tro på mänskligheten gör hon vad hon kan för att kvinnorna ska kunna minnas sina nyfödda barn efter att de avrättats av fångvaktarna.
Ryktet om hennes skicklighet sprider sig och när Führern väntar en arvinge hämtas hon av Gestapo för att ansvara för Eva Braun som hålls gömd i bergen. Nedkomsten tvingar Anke till handlingar hon aldrig trott sig kapabel till, men värst av allt är ändå att hennes hjärta börjar slå för SS-officeren som är satt att övervaka henne.

Man skulle kunna tro att en bok som handlar om en påhittad historia om att Eva Braun väntar Adolf Hitlers barn skulle kunna bli lite löjlig. En kontrafaktisk bok om något som absolut inte ägde rum. Men Mandy Robotham lyckas skapa en berättelse som är både intressant och gripande.
Det som ger boken ett extra djup är att den inte bara utspelar sig i Hitlers örnnäste Berghof. Författaren lägger in kapitel emellanåt, där Anke Hoff berättar hur hon greps av Gestapo och sedan bit för bit berättelser från koncentrationslägret där hon får vara barnmorska under fruktansvärda förhållanden och där de nyfödda barnen inte blir gamla. En del dräps direkt efter förlossningen, särskilt om modern är judinna.
Mandy Robotham är själv barnmorska, och det märks i boken. Beskrivningarna av förlossningarna är mycket ingående. Läsaren blir inte besparad minsta detalj. Kanske hade det gått att korta ner beskrivningarna av mekonium och slemproppar, men samtidigt gör de historien trovärdig.
Sammanfattningsvis är detta en imponerande debutroman, som skildrar andra världskriget och koncentrationslägren ur en ny synvinkel. En mycket läsvärd roman.

11 kommentarer:

  1. låter lite läskig för mig, har läst liknande historier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skildringarna från koncentrationslägren är givetvis hemska, men det är intressant att följa Anke Hoff, framför allt under tiden i Örnnästet.

      Radera
    2. lyfter det kvinnors situation på något sätt...?

      Radera
    3. Nja, det vet jag inte. Borde det göra det?

      Radera
    4. Internationella kvinnodagen.... då finns det böcker som kanske inspirerar... vill inte ha den mannen i min bokblogg eller i min bokhylla eller i mitt liv

      Radera
  2. blotta tanken på att de nyfödda genast tas av daga gör att jag inte kommer att läsa boken. samtidigt förstår jag att den kan vara mycket intressant som tidsdokument

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är fruktansvärt. Tack och lov utspelar sig inte hela boken i den miljön.

      Radera
  3. Den låter som du säger märklig men ändå relevant.

    SvaraRadera
  4. Låter riktigt spännande! Tack för tips.

    SvaraRadera