måndag 17 maj 2021

Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman

Titel: Den gula tapeten

Originalets titel: The Yellow Wallpaper

Författare: Charlotte Perkins Gilman

Förlag: Modernista (2018) (Utgavs första gången 1892)

Antal sidor: 38 

Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman beskrivs i baksidestexten som en intensiv, gotisk skräckberättelse. Jag tycker väl kanske inte att den är speciellt skräckinjagande, men intressant ändå att läsa.

Novellen handlar om en kvinna som just har fött barn. Hennes nedstämdhet efter födseln kallar han hysteri. Han hyr ett gammalt hus på landet, där hon får vara i ett rum för att vila. Istället för att bli bättre börjar hon hallucinera och föreställer sig själv krypa tillsammans med andra kvinnor bakom rummets gula tapet. I hemlighet skriver hon ner sina erfarenheter.

Det är intressant att läsa detta "psykologiska" drama som utspelar sig inom kvinnan. Däremot är jag rädd att jag inte riktigt förmår förstå det som novellen sägs vilja förmedla. Det står även i baksidestexten att novellen handlar om en kvinna fängslad i sin kön; av historien. Vidare att författarens feministiska novell länge var undangömd i den amerikanska litteraturhistorien. Feminismen i novellen går mig förbi, men det behöver inte hindra andra att se den vinkeln.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 32: Läs en skräckbok.

2 kommentarer:

  1. Hörde den nyligen. Blev inte rädd ... inte så förtjust heller!

    SvaraRadera