måndag 31 maj 2021

Uppdrag Hail Mary - Ensam i rymden av Andy Weir

Titel: Uppdrag Hail Mary - Ensam i rymden

Originalets titel: Project Hail Mary

Författare: Andy Weir

Förlag: Bookmark Förlag (2021)

Antal sidor: 511 

Ryland är ensam överlevande på det sista desperata uppdraget att försöka rädda jorden - om han misslyckas innebär det slutet för mänskligheten. Men det vet inte Ryland, för han vet ingenting, inte ens vem han själv är. Miljontals mil hemifrån, med endast två döda astronauter som medpassagerare, inser Ryland att han måste rädda sig själv, för att kunna rädda världen. Men först måste han ta reda på vem, eller kanske snarare vad, det är som plötsligt gör honom sällskap ...

Med Uppdrag Hail Mary - Ensam i rymden är Andy Weir tillbaka! Jag tyckte så mycket om Ensam på Mars och hade därför höga förväntningar på Artemis. Jag blev inte besviken, även om Artemis inte riktigt nådde upp till Ensam på Mars' nivå. Den här boken befinner sig definitivt på den nivån. Det finns likheter med Ensam på Mars. En ensam person långt från jorden måste finna lösningar; i den förstnämnda boken för att komma hem till jorden och i den här för att rädda vår planet och mänskligheten. (Det är väl därför det svenska förlaget har lagt till orden "Ensam i rymden" till titeln. Man vill säga till läsare som älskade Ensam på Mars att de kommer att älska den här boken också.) Och jag är mycket förtjust i Weirs sarkastiska humor.

Fast helt ensam är nog inte Ryland Grace, men jag tänker inte spoila. 

Den här SF-romanen är riktigt spännande, bara man accepterar att genren går utanför våra traditionella ramar. Att som Ryland Grace tvingas inse att stjärnan han ser utanför sin rymdfarkost inte är solen utan Tau Ceti, en stjärna 12 ljusår från vårt solsystem kan få vem som helst att förtvivla. Men inte vår hjälte. Steg för steg återvänder minnena och han inser att han helt enkelt måste hitta lösningen på problemet att solen är på väg att slockna.

Det som ibland kan vara lite jobbigt för mig som läsare är att Andy Weir strösslar med vetenskapliga termer och matematiska problem. Jag har inte en aning om ifall det han skriver är korrekt eller om han hittar på alltsammans. Men det behöver jag egentligen inte veta. Det viktiga är att det verkar "rimligt" när Ryland Grace tar sig an problemen, försöker, misslyckas, och försöker igen.

Boken är en verklig bladvändare. Jag bara måste få veta hur det går. Och den avslutande twisten är helt underbar!

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 36: Läs en bok som är filmatiserad eller gjord till en TV-serie. (Här fuskar jag lite. Boken är inte filmatiserad än. Men Ryan Gosling har sagt att han ska producera filmen med sig själv i rollen som Ryland Grace.)

4 kommentarer:

 1. Vill verkligen läsa boken och håller tummarna att det blir en bra filmatisering någon gång :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du kommer att älska den här boken, för jag har för mig att du tyckte mycket om Ensam på Mars.

   Radera
 2. Precis så känner jag också när jag läser Andy Weir; jag behöver inte veta att allt är korrekt, bara det låter rimligt 😁 Jag känner mig ganska glad över att jag tror att jag har kommit över min motvilja mot Ryan Gosling för jag vill ju så klart se filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Weir lurar oss kanske totalt, men så länge som vi vill gå på det så ... ;)

   Radera