tisdag 11 maj 2021

Tisdagstrion: Guld, silver eller annan metall i titeln

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat guld, silver eller annan metall i titeln. Jag hittade bara en bok bland dem jag läst. Sedan fick jag söka på nätet efter två till. Här är min metalltrio:   

Silvervägen är Stina Jacksons debutroman. En spänningsroman i långsamt tempo, och det är faktiskt ett tempo jag gillar. Alla böcker behöver inte göra läsaren andfådd, som exempelvis Dan Browns böcker. Här är det Camilla Läckberg möter Karin Smirnoff, om ni förstår vad jag menar. Flickor försvinner, men allt sker i lugn takt.

Vi befinner oss i en norrländsk avfolkningsbygd. När Lelle söker sin dotter, så får han besöka många övergivna hus och byar. Miljöbeskrivningarna är mycket bra. Det enda som oroar mig är att stockholmare kan läsa denna roman och tänka att just det, så är det utanför tullarna. I vindpinade byar sitter de misslyckade människorna som blev kvar när allt vettigt folk lämnade landet. Det finns nog med storstadsbor som tror att Norrland består av jägare som åker snöskoter och lever på bidrag.

Och visst finns det märkliga människor i bokens persongalleri. Inte minst familjen som isolerat sig som "preppers" och med välfyllda förråd väntar på den stora kollapsen, då de ska klara sig när det omgivande samhället faller samman. Det finns ju såna människor i USA, så det kan säkert finnas sådana i Sverige också. Människor som anser att staten bara lurar sina medborgare och att det är upp till var och en att med vapen i hand försvara sig. Om den här familjen hade bott i USA, så hade de utan tvekan röstat på Donald Trump.

Boken innehåller parallella berättelser, men naturligtvis vävs de samman. Stina Jackson gör sitt bästa för att lägga in några "red herrings", men det är inte så svårt att inse vem som  är skurken. Det hindrar dock inte att författaren har skapat ett riktigt spännande slut.

Guldkompassen av Philip Pullman har jag inte läst. Den är första delen av trilogin Den mörka materien. 

Allting börjar när Lyras farbror, Lord Asriel, återvänder till England med berättelser om en plats nära Nordpolen där man genom norrskenets skimmer kan ana en annan värld. Inte långt därefter försvinner Lyras vän Roger under mystiska omständigheter. Snart blir Lyra indragen i ett farligt äventyr med underliga vetenskapsmän, häxor och pansarbjörnar som drabbar samman i polarmörkret. Men framför allt finns här Alethiometern, guldkompassen, en magisk sanningsmaskin som ger stor makt till den som kan använda den rätt.

Inte heller Järnnätter av Sirpa Kähkönen har jag läst. Järnnätter utspelar sig i den lilla finska staden Kuopio under den varma sommaren 1940 och skildrar arbetarkvinnornas liv under en tid som präglas av krig och rädsla. Finns det utrymme för drömmar och individualitet när livet är fyllt av hårt arbete och oro för de barn som kanske måste sändas ut i krig.


26 kommentarer:

 1. passande titlar, inte läst dessa, nyfiken på Kähkönen.

  SvaraRadera
 2. Järnnätter är väl den andra boken i serien? Jag har läst Brudar i svart så nu måste jag se till att Järnnätter kommer in i min läslista.

  SvaraRadera
 3. Tack för tips! Silvervägen finns oläst i min bokhylla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar böcker från den svenska glesbygden.

   Radera
 4. Silvervägen tyckte jag om, även om den blev som en helt vanligt thriller i andra halvan. Guldkompassen har jag sett som film 🙂

  SvaraRadera
 5. Silvervägen har jag läst och gillat. Kähkonen har jag tänkt läsa. vad det gäller Pullman har jag försökt mig på TV -serien av del ett men det gick inte bra alls. genren är inte min tekopp, helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste erkänna att jag inte hade hört talas om Pullman inte jag letade rätt på en bok med guld i titeln.

   Radera
 6. Meh! Att jag inte tänkte på Guldkompassen! Och inte Järnnätter heller. Jag har faktiskt läst alla tre och tyckte mycket om dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imponerande att du läst alla tre med tanke på att de tycks tillhöra helt olika genrer.

   Radera
 7. Pullman har jag inte kommit underfund med, Jacksons debut tycker jag fått mer beröm än den är värd ... Den finska boken låter intressant!

  SvaraRadera
 8. Guldkompassen har jag läst, men som jag kommer ihåg det var jag inte överdrivet imponerad. Blir lite sugen på Silvervägen idag, får se om den hamnar på attläsalistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte Guldkompassen hamnar på min attläsalista.

   Radera
 9. Silvervägen har jag läst men glömde ta med den

  SvaraRadera
 10. Silvervägen och Guldkompassen har jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många tycks ha läst Guldkompassen. Den har gått mig helt förbi.

   Radera
 11. Järnnätter verkar intressant - den hade jag inte hört talas om. Jag gillar också det långsamma berättandet i Silvervägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det skönt att slippa "flåsiga" böcker.

   Radera
 12. Silvervägen är den enda jag läst, tack för de övriga tipsen!

  SvaraRadera