söndag 23 maj 2021

En smakebit på søndag - Uppdrag Hail Mary - Ensam i rymden

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser nu heter Uppdrag Hail Mary - Ensam i rymden och är skriven av Andy Weir.   

Ryland är ensam överlevande på det sista desperata uppdraget att försöka rädda jorden - om han misslyckas innebär det slutet för mänskligheten. Men det vet inte Ryland, för han vet ingenting, inte ens vem han själv är. Miljontals mil hemifrån, med endast två döda astronauter som medpassagerare, inser Ryland att han måste rädda sig själv, för att kunna rädda världen. Men först måste han ta reda på vem, eller kanske snarare vad, det är som plötsligt gör honom sällskap ...

Smakbiten är hämtad från sidorna 140-141:

Jag tar tag i spaken och tvekar. Är det här verkligen en god idé? Jag är så ivrig att få tag i cylindern att jag bara rusar på utan någon plan alls. Är det här värt att riskera livet för?

Ja. Tveklöst.

Okej, men är det värt att riskera livet på varenda människa på jorden för det? För om jag gör bort mig och dör där ute kommer hela Projekt Hail Mary att ha varit förgäves.

Ja. Det är fortfarande värt det. Jag vet inte hur de här utomjordingarna ser ut, vad de vill eller vad de tänker säga. Men de kommer att ha information. Och vilken information som helst, till och med sådant jag helst inte vill höra, är bättre än ingen.

26 kommentarer:

 1. inte min dröm att åka till rymden, men kul kanske och läsa

  SvaraRadera
 2. Spennende! Jeg vil vite mer. Må vite mer :) Fristende utdrag. Weir kan skrive så man må lese mer. Bare en side til ...
  Nyt søndagen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst skriver han spännande, samtidigt som han bitvis är riktigt rolig.

   Radera
 3. Han gillar naturvetenskapliga ämnen i alla fall, den käre Weir 🙂 Jag gillade den här boken, inte lika mycket som Ensam på Mars, men väldigt mycket mer än Artemis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Artemis var en besvikelse efter att jag läst Ensam på Mars. Med den här boken känns det att han är tillbaka.

   Radera
 4. Jag gillade Ensam på Mars men inte Artemis. Så jag har inte bestämt mig för om jag ska läsa den här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker som du, men den här är mycket bättre än Artemis.

   Radera
 5. Den här boken ska jag försöka ge till den äldre sonen tror jag. Han kanske skulle gilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid bra att ge böcker till barnen.

   Radera
 6. Jag blev extremt positivt överraskad av Ensam på Mars, så jag kommer nog att läsa denna också i sinom tid. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hoppa över Artemis och läs den här.

   Radera
 7. Kollat lite i Ensam på Mars men inte riktigt säker på om det är böcker för mig, men verkar vara populära böcker. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Jeg har mange bøker av Andy Weir på TBR-listen, blant annet denne. Jeg er mest glad i fantasy, men også sci-fi og da spesielt dystopier. Jeg har hørt mye bra om bøkene til Andy Weir, så jeg må nok lese flere :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur många böcker han har skrivit. Det här är den tredje av honom som jag läser.

   Radera
 9. Den vill jag läsa! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Har haft Ensam på Mars sparad hur länge som helst. Jag borde ta tag i den, till att börja med, för nu har du väckt min nyfikenhet igen. Ha en fin söndag, kära du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, plocka fram Ensam på Mars! Tack för det min vän!

   Radera
 11. jag såg filmen Ensam på Mars och det får räcka. genren intresserar mig inte riktig. har en väninna som är mycket astronomiskt intresserad och hon ser den gång på gång. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är omöjligt att gilla alla genrer.

   Radera
 12. Den här fick jag hem alldeles nyss och den skall läsas under sommaren. Har gillat hans tidigare böcker. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du något att se fram mot :)

   Radera
 13. Visst njöt jag av sf i min ungdom, o minna Apornas planet och andra serier med stor behållning. Men allvarligt talat, ut i rymden, nej tack med stora bokstäver. Jag är på tok för jordbunden. Stannar på jorden jag. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen Apornas planet är verkligen minnesvärd!

   Radera