söndag 2 maj 2021

En smakebit på søndag - Mitt liv som råtta

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser heter Mitt liv som råtta och är skriven av Joyce Carol Oates.  

Violet Rue är yngst i familjen Kerrigan och hon ser upp till sina äldre bröder. I hennes familj håller man varandra om ryggen. Så när Violet råkar höra bröderna prata om hur de begått ett fruktansvärt brott, slits hon mellan att vara lojal med sin familj eller att berätta för en utomstående. Beslutet hon fattar kommer att tvinga henne att upptäcka sin egen identitet, bryta familjens förtrollning och efter en lång tid i exil, återvända till ett förändrat liv.

Smakbiten är hämtad från sidan 118:

"Violet? Har det hänt något?" - Lutade sig över mig, såg på mig med bekymrad min. "Har du gjort dig illa?!

För fröken Micaela kunde inte, vågade inte, fråga: Har någon gjort dig illa.

Hon hade hört ryktet om mina bröder. Alla hade hört ryktet om mina bröder. När alla hade troppat ut ur klassrummet. När klockan efter första lektionen larmande och retfullt hade ringt och jag satt kvar på min stol, förvirrad och svag och (som det verkade) osäker på var jag befann mig.

Jag hade haltat in i klassrummet långt innan det ringde in. Andtruten och fast besluten att inte göra mig löjlig hade jag ställt mig vid den bänk jag blivit tilldelad och mer eller mindre dunsat ner på stolen eftersom jag inte (med lätthet, utan att det gjorde ont) kunde böja mitt svullna vänstra knä.

Munnen torr, men inte ögonen. Och rinnande näsa.

Mina ögonlock hade svullnat upp till dubbel storlek; de var rödkantade och kliade. Om man tittade på mig skulle man se mig titta tillbaka med blodsprängda svullna ögon och man skulle (kanske) känna igen mig, men förmodligen snabbt vända bort blicken.

22 kommentarer:

 1. Denna har jag varit nyfiken på, men tror inte det blir av att jag läser. Kul med en smakbit dock!

  SV: Åh, du behöver inte ha Instagram för det egentligen. Jag kan maila dig schemat så kan du själv välja vilka böcker du vill vara med och cirkla om men det sker digitalt via appen Teams så det är bra om du vet hur det fungerar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är intressant. Annorlunda skriven med alla dessa parenteser.

   Radera
 2. Nu var det längesen jag läste Oates, hon är en av mina favoritförfattare. Har faktiskt denna på min att-läsa-lista där den har skvalpat ett tag nu. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Svart flicka vit flicka är den enda roman jag läst av henne tidigare.

   Radera
 3. Tack för smakbiten! Jag kommer inte riktigt överens med Oates.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittills tycker jag om den här boken.

   Radera
 4. Jag har fortfarande inte läst något av henne, men jag har en oläst i hyllan. Redo att ta till när andan faller på 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att du har olästa böcker i bokhyllan? :))

   Radera
 5. Oates böcker lite för tuffa för mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst väldigt lite av henne.

   Radera
 6. har inte läst de senaste av Oates romaner. den här låter förfärlig, men den är naturligtvis intressant. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har vi rasism, våld i nära relationer, grov brottslighet i ett paket. Sannerligen ingen feel good, men hittills tycker jag att den är både bra och intressant.

   Radera
 7. Tack för smakbiten, lite nyfiken på den

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är speciell och den fascinerar mig.

   Radera
 8. Denne har jeg stående her i bokhyllen min, men jeg har ikke lest den. Noen ganger står tykkelsen på Oates sine bøker i veien for at jeg leser dem. Men jeg har en plan for å lese flere av dem :-)
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är på 428 sidor.
   Lige måde!

   Radera
 9. Den här syntes på många bloggar för ett tag sedan, och jag blev lite lockad. Men än har jag inte läst något av Oates.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var väldigt omtalad ett tag.

   Radera
 10. De här kände jag inte till. Har läst anat av Oates och har några av hennes böcker olästa i bokhyllan. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den fanns med bland de nominerade till Årets bok 2020.

   Radera
 11. Tack för smakbiten, jag minns att jag funderade på att läsa den här men det har inte blivit av.

  SvaraRadera