tisdag 4 maj 2021

Tisdagstrion: Böcker av författare eller med huvudperson som har namnsdag den här veckan

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat böcker av författare eller med huvudperson som har namnsdag den här veckan. Veckans namnsdagar är: John, Jane, Monika, Mona, Gotthard, Erhard, Marit, Rita, Carina, Carita, Åke, Reidar och Reidun. Här är min namnsdagstrio:  

Öster om Eden av nobelpristagaren John Steinbeck är en flödande släktroman om två familjer vars öden griper in i varandra i flera generationer.
Samuel Hamilton är irländaren som tar sig till Kalifornien, där han måste kämpa hårt för sin växande familj. Där är också Adam Trask och hans hustru Cathy. Adam är en god människa, men Cathy är en ond kvinna, som kallt utnyttjar alla som kommer i hennes väg. Äktenskapet med Adam är för henne bara vägen mot makten. Hon bedrar honom på själva bröllopsnatten med hans bror Charles. Och när hon fött tvillingar lämnar hon både dem och Adam.
Upptäckten av Cathys verkliga natur och av det hat hans bror hyser mot honom blir en svår chock för Adam. Ur brödrahatet uppstår en livslång konflikt som upprepas i nästa generation mellan tvillingbröderna Aron och Caleb. Den bittre och hatiske Caleb uthärdar inte Arons trygghet i livet. Grymt avslöjas en hemsk och skamlig hemlighet som Aron inte förmår bära och Caleb blir orsak till sin brors död.

Stolthet och fördom är Jane Austens mest berömda roman, enligt mångas mening hennes mästerverk. Hon skrev den i slutet av 1700-talet, men den refuserades och utgavs först 1813. Titeln har hon valt med största omsorg - det är egenskaper som i olika grad karakteriserar bokens två huvudpersoner och som bidrar till att forma deras öden. Den fördomsfulla Elisabet Bennet och den stolte mr Darcy - de två utkämpar en privat strid medan Elisabets mor, den energiska mrs Bennet, försöker få sina döttrar lyckligt gifta.
Jane Austen hade inga kontakter med dåtidens litterära värld annat än genom de böcker hon läste och skrev sina egna verk i hemmets lugna vrå. I bokens förord beskrivs hennes liv som "ett av litteraturhistoriens händelselösaste".
Det som gör den här boken till en god läsupplevelse är den humor och ironi som man kan återfinna i texterna. Många av romanfigurerna framstår som synnerligen löjliga, och författaren tycks finna nöje i att framhålla det hyckleri och den falskhet som kan döljas bakom förnäma fasader.
Själva historien är inte speciellt spännande. Något av en klassisk kärleksroman, där huvudpersonerna efter diverse förvecklingar slutligen får varandra och lever lyckliga i alla sina dagar. Det är Jane Austens lätt satiriska infallsvinkel som gör romanen värd att läsa.

Monica Magnus 1966 är skriven av Ulrika Ewerman. Året är 1965. Det är lördag och ovanför Arvidssons rör i Uppsala är det fest. I köket står Monica och önskar att alla kunde gå hem. Hon är fjorton år gammal och redan trött på allt - sin pojkvän Janne som har samma fest varje helg, sina omogna klasskamrater och sin mamma som inte låter henne växa upp. När den åtta år äldre Magnus Plötsligt står i dörröppningen och ber henne följa med honom får allt en ny början.
Hemma på Lindsbergsgatan sitter Anna-Britt och väntar på sin dotter. Hon är rädd att Monica ska göra samma misstag som hon själv. Det enda hon vill är att se sin dotter bli självständig och oberoende. Bo i en villa i Kåbo och välja en man som avgudar henne. Kanske till och med bli lycklig.
Monica Magnus 1966 är en sann berättelse om två personer som inte kan hålla sig flytande utan varandra och om den såriga relationen mellan mor och dotter. Det är en roman om den stora kärleken - och hur den kan riskera att bränna sönder allt i sin väg.

25 kommentarer:

  1. Kul tema, två bekanta och en ny författare för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att de båda första är bekanta :)

      Radera
  2. Öster om Eden är den enda jag har läst. Tror jag. Jag är lite osäker på Austens bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste Stolthet och fördom inom ramen för Vargnatts klassikerutmaning.

      Radera
  3. Öster om Eden vill jag läsa. De andra två har jag läst :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, snart måste du faktiskt läsa Öster om Eden, med tanke på hur många gånger du har sagt att du ska göra det :P

      Radera
  4. Jag tänkte nog att någon skulle ha med Jane Austen och Stolthet och fördom finns i hyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, namnet Jane Austen poppade upp direkt i skallen :)

      Radera
  5. Jane Austen och John Steinbeck ja. Klockrena namnsdagsbarn. Den tredje boken har jag sett men aldrig läst.

    SvaraRadera
  6. Jane Austen, förstås! :-) Jag har aldrig läst Öster om Eden, men väl annat av författaren som jag gillat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju se filmen Öster om Eden med James Dean :D

      Radera
  7. Tack för tipsen. Jag valde en annan bok av Austen.

    SvaraRadera
  8. John Steinbeck är en av mina favoritförfattare och Jane Austen med. Tack för tips om de tredje boken.

    SvaraRadera
  9. Jag kunde inte heller låta bli Monica Magnus 1966 ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den var överraskande bra tyckte jag.

      Radera
  10. Tack för tipsen! Har inte läst någon av böckerna.

    SvaraRadera
  11. Aldrig hört talas om Ewerman, tar det som ett tips. (Missade du min Veckans mening i lördag? jag var riktigt nöjd med den ...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte säkert att hon skrivit någon mer bok. Den här boken är ju speciell, eftersom hon skriver om sin syster.
      Ja, tydligen missade jag den, men nu har jag varit och läst den :)

      Radera
  12. Den sista är den end jag inte läst. Tack för tips!

    SvaraRadera
  13. John Steinbeck har jag läst mycket av, men konstigt nog inte Öster om Eden.

    SvaraRadera