måndag 28 mars 2022

Parmiddagen av Martin Österdahl

Titel: Parmiddagen

Författare: Martin Österdahl

Förlag: Bookmark Förlag (2022)

Antal sidor: 301

Det är tidig nyårsdagsmorgon när Nackapolisen möts av en makaber syn i ett av de ståtligare hemmen. I botten av den uttömda och vinterstängda poolen ligger två nakna, förvridna kroppar. Kvällen innan har ett förälskat tonårspar planerat att låta sina föräldrar träffas för första gången. Lisa Kjellvander älskar sin enda dotter Ebba över allt annat och ställer upp på sin dotters önskan om en gemensam nyårsmiddag, trots att det är kris på jobbet och äktenskapet skaver. När sällskapet väl samlats försvinner illusionerna om en lyckad kväll. Runt det dukade bordet väcks minnet av en gammal oförrätt till liv - och snart skenar händelserna mot det oåterkalleliga slutet.

Parmiddagen är inte Martin Österdahls första roman, men den första jag läser. En spänningsroman utöver det vanliga. Man vet redan från början att det kommer att gå åt helvete, men hur och varför?

Två förälskade ungdomars föräldrar träffas på nyårsafton. För första gången tror de, men det visar sig att de känner varandra sedan tidigare. För sjutton år sedan hände något som fick dem att bryta all kontakt med varandra. Men de ska ju bara tillbringa fem timmar tillsammans på nyår, så vad kan väl gå fel?

Ju längre kvällen lider, desto stelare blir stämningen. Författaren har lagt in kapitel där läsaren steg för steg får veta vad som hände för sjutton år sedan. Denna nyårshelg kommer allt tillbaka och leder fram till katastrofen.

Parmiddagen är en mycket bra spänningsroman. Oväntade vändningar. Jag rekommenderar den varmt.

2 kommentarer:

  1. Ja, visst var den spännande - trots att man visste att det skulle sluta i katastrof?! Jag gillade den, trots sin absurda handling kändes den i stort helt realistisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att utgå från det katastrofala slutet. Det påminner mig om när jag vikarierade som lärare i svenska och uppdrog åt eleverna att skriva en uppsats, där jag gav dem slutet. Ett höghus brinner. På översta våningen finns en mor med två små barn. Brandkårens stegar räcker inte upp. Mamman kastar ut sina barn genom fönstret. Nu var det elevernas sak att skriva en text som ledde fram till detta. De fick inte rädda barnen. Jag tycker fortfarande att det var en klurig uppgift jag gav dem ;)

      Radera