tisdag 8 mars 2022

Tisdagstrion: Klubbar, föreningar eller (hemliga) sällskap

 

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat klubbar, föreningar eller (hemliga) sällskap. Här är min klubbtrio: 

Det är helt självklart vilken jag ska börja med. Jubileumsboken S:t Johannes Logen Sanctus Carolus 1806-2006.

Det är nämligen jag som har skrivit den :) S:t Johannes Logen Sanctus Carolus är en loge inom Svenska Frimurare Orden och grundades i Karlstad 1806. Det gavs ut jubileumsböcker både 1906 och 1956 och då kändes det fint att fortsätta detta genom en jubileumsbok i samband med 200-årsjubileet. Och jag anmälde mig som frivillig att utföra arbetet.

Det var riktigt roligt att grotta ner sig i gamla protokoll för att hitta intressanta uppslag. Dessutom lade jag ner ett stort arbete med att få med en förteckning över alla de män som blivit upptagna som frimurare i just denna loge.

De Aderton av Anton Berg. När radiojournalisten Axel Sköld gör efterforskningar inför en dokumentär snubblar han över ett märkligt samband. En och samme man tycks vara inblandad i tre historiska dödsfall: mordet på Olof Palme, vapeninspektören Algernons påstådda självmord och journalisten Cats Falcks dödliga bilolycka. Allt börjar som en konspirationsteori, men när Axel Sköld gräver vidare uppenbarar sig kopplingar till ett svenskt konungamord och en dold organisation med rötter i 1700-talet. Sällskapet visar sig vara aktivt än i dag, på höga poster i samhället. I sin strävan att bibehålla makten gör de allt för att dölja sanningen och snart visar det sig att ännu en ministers liv svävar i fara.

De Aderton är första delen i Anton Bergs trilogi om den dolda organisationen med samma namn; en organisation som i hemlighet styr det mesta i Sverige sedan 1700-talet. Det ger naturligtvis foliehattsvibbar, men Anton Berg är inte en sådan som verkligen tror på internets alla galna konspirationsteorier. (Åtminstone tror jag inte det.) Men han har skapat ett litterärt verk där historien bygger på att vådliga konspirationer verkligen finns.

Det är en mycket välskriven bok där författaren gjort en omfattande research. Han berättar historien så väl att jag som läsare nästan grips av en känsla av att det är en sann historia. Detta är en riktigt bra debutroman som jag verkligen kan rekommendera.

Klubben av Matilda Gustavsson handlar om hur Matilda arbetade för att kunna skriva det stora avslöjande reportaget om hur Jean-Claude Arnault genom sin och hustrun Katarina Frostenssons kulturlokal Forum kunde förgripa sig på kvinnor. En skakande läsning. Inte bara detta att Arnault begick dessa skändligheter, utan att ingen ville ingripa trots att tecknen fanns på att något inte stod rätt till.

Avslöjandena kom också att skaka Svenska Akademien. Akademien hade stöttat Forum i många år. När dåvarande ständige sekreteraren Sture Allén på 1990-talet fick ett brev som berättade vad som försiggick valde han att inte göra någonting.

Ett gigantiskt problem för Svenska Akademien var att Katarina Frostensson var en av De Aderton. Genom att vara gift med henne kunde Arnault hota unga kvinnliga författare och konstnärer att han skulle se till att blockera dem från alla stipendier om de inte gjorde som han sade.

Det kom också att avslöjas att Arnault vid flera tillfällen kunnat berätta vem som skulle få nobelpriset i litteratur i förväg och även vem som skulle bli invald i akademien. Man behöver inte vara någon Sherlock Holmes för att räkna ut att det var hustrun, Katarina Frostensson, som läckt uppgifterna; ett flagrant brott mot akademiens regler.

Sedan skandalen briserat försökte ledamöter i Svenska Akademien att utesluta Frostensson, men det misslyckades då paret Arnault/Frostensson hade inflytelserika vänner bland ledamöterna. Inte minst den machiavelliske despoten Horace Engdahl, som istället lade all kraft på att försöka bli av med Sara Danius, som då var ständig sekreterare. Danius hade tillsatt en oberoende utredning kring allt som rörde Forum och brott mot jävsreglerna, vilket Engdahl till varje pris ville förhindra. Det slutade med att Sara Danius och flera andra ledamöter lämnade Svenska Akademien.

Något som gör mig nyfiken är avslöjandena om att löner betalades ut svart av Arnault, att konstnärers utställda verk kunde försvinna på ett märkligt vis och att konstnärer inte fick betalt för konst som hade sålts via Forums galleriverksamhet. Detta verkar ingen ha grävt djupare i. Någonstans måste de försvunna verken finnas. Antagligen fanns det ingen polisanmälan kring detta, annars hade kanske en husrannsakan hade gjorts hemma hos Jean-Claude Arnault och Katarina Frostensson.

Hovrätten dömde Jean-Claude Arnault till fängelse i två och ett halvt år. Forum är nedlagt.

36 kommentarer:

  1. wow, klart du ska lyfta fram Jubileumsboken, kände inte till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kände mig väldigt stolt när jag för första gången höll den i min hand.

      Radera
  2. Inte läst någon av dina men är intresserad av Klubben.

    SvaraRadera
  3. Jag har inte läst din spännande trio. Tack för tips.

    SvaraRadera
  4. Fattar inte att jag glömde Klubben!!! Så bra!
    Kul att du skrivit i en annan genre, hade inte en aaaaning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boken om frimurarlogen får väl ses som ett beställningsuppdrag. Jag fick inget betalt, men behövde inte heller betala något för den.

      Radera
  5. Jag har inte läst någon av dem. Klart att du ska lyfta fram egna böcker 🙂

    SvaraRadera
  6. det är kul att gå till botten ordentligt med saker och ting. De aderton känner jag igen och Klubben har jag läst. en utmärkt bra och välskriven bok

    SvaraRadera
  7. En frimurarlogen, det var en överraskning. Klubben har jag läst. De aderton kände jag inte alls till.

    SvaraRadera
  8. Tack för intressanta tips.

    SvaraRadera
  9. Återigen blir jag påmind om att jag vill läsa De ardeton.👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland behöver man en påminnelse :)

      Radera
  10. Klubben har jag läst, det var en intressant bok.

    SvaraRadera
  11. och mer än konst stals, Berättelser från dom (1994) av Katarina Frostenson innehåller tjugofyra berättelser från dom, Frostensons enda prosabok.

    Boken bygger på berättelser av Katarina Norling som skapade en skulptur "Hängare" som försvann nere i källaren i Forum. En skulptur som byggde på Norlings berättelser om Dom - och som hon hade berättat för Katarina Frostenson. Skulpturen försvann på Forum. Norling, fick inte betalt, bara nedlåtande kommentarer

    SvaraRadera
  12. Jag gillar att du nämner knäppskallar + "de aderton" och sedan osökt kommer in på Klubben! Avgå, Horace!

    SvaraRadera
  13. Roligt att ha en egen bok med! Klubben är en sådan bok som jag inte vet om jag ska läsa eller inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klubben är en riktigt bra bok, men man blir upprörd och förbannad när man läser den.

      Radera
  14. De aderton låter intressant. Fint med egen bok

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är roligt att få plocka fram något eget.

      Radera
  15. De aderton lät väldigt spännande, måste kolla upp den. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  16. De aderton och Klubben har jag läst.

    SvaraRadera
  17. Klubben blir jag väldigt sugen på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är nästan ett måste att läsa. Hur denne man kunde tillåtas förgripa sig på unga flickor/kvinnor utan att någon reagerade, utan alla som visste tittade åt ett annat håll.

      Radera
  18. Klubben ska jag definitivt läsa!

    SvaraRadera