måndag 13 februari 2023

Akrobaten av Anders Sundkvist

Titel: Akrobaten

Författare: Anders Sundkvist

Förlag: Modernista (2022)

Antal sidor: 272 

En känd toppadvokat skjuts till döds i källaren till sin villa i ett av Stockholms välbärgade områden. Samma natt tar sig en inbrottstjuv in i huset och blir vittne till avrättningen. Amfetaministen Ninni har siktat in sig på Stockholms rikare områden, och hon har unika förmågor som gör att hon aldrig blivit påkommen. När Victor Méndez, nybakad patrullerande polis med stora ambitioner, får korn på den ovanliga inbrottstjuven och utanför arbetstid drar i gång privatspaningar, upptäcker han snart att han är något större på spåren. Samtidigt kämpar kriminalpoliserna Erik Borg och Linda Ndege i motvind i sin jakt på advokatens mördare.

Akrobaten är Anders Sundkvists andra kriminalroman. Den första var Återvändaren. Den boken var riktigt bra och är prisbelönt, så förväntningarna var givetvis stora på den nya boken.

Och jag får säga att jag tycker att förväntningarna i stort sett infriades. Det var många trådar som skulle knytas samman, så den blev riktigt spännande. Erik Borg, som var den av poliserna som stod i centrum i den förra boken, hade nu fått en mindre framträdande roll. Istället fick vi följa Victor Méndez, som utövar spaningar som inte är sanktionerade, och det vet han. Frestelsen är ändå stor att fortsätta i hopp om att få lösa fallen med villainbrotten och sedan även mordfallet. Det är roligt att Sundkvist låter en annan polis få huvudrollen, eftersom det ger ett annat perspektiv. Kanske kan det bli Linda Ndege som får axla den rollen i nästa bok.

Det enda som kanske var något av en besvikelse var att jag redan efter en dryg tredjedel av boken kunde räkna ut vem som var mördaren, även om jag inte hade motivet klart för mig. Det beror antingen på mitt skarpsinne eller på en brist i intrigen. Tyvärr är det förmodligen det senare. Men sammantaget är det ändå en mycket bra kriminalroman.

kaosutmaning 2023 får denna bok svara mot punkt 1: Läs en bok vars titel börjar på A.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar