torsdag 16 februari 2023

Helgfrågan v. 7

Helgfråga från Mias bokhörna. Undersökningar visar att barn läser allt mindre. Helgfrågan lyder:

Hur får vi barnen att börja läsa igen?  

Jag vet inte om det finns någon quick fix, men man får nog både se på det individuella planet och på vad skolan kan göra.

I familjen är det viktigt att läsa för barnen. Fungerar extra bra när det är läggdags. Inga mobiltelefoner eller datorer i barnens rum när de ska sova, utan låt det bli en mysig kvällsrutin att mamma eller pappa läser något innan det är sovdags. Samtidigt vet jag att många ensamstående småbarnsföräldrar kan ha fullt upp att få ihop tiden. Barnen ska hämtas i förskolan, middagen ska fixas, det finns saker att ordna med där hemma, och då kanske man inte orkar med att vara den där goda föräldern som läser godnattsagor. Och sedan har vi de föräldrar som över huvud taget inte bryr sig. Då har förskolan och skolan en viktig roll att spela.

Även i förskolan är det viktigt med högläsning och de äldsta barnen kan kanske få lätta böcker att läsa själva. Sedan bör skolan fortsätta arbetet med att ge barnen i uppgift att läsa böcker. Kanske skolledningen bör fundera över om det viktigaste verkligen är att öka antalet datorer i undervisning eller om man istället ska köpa in fler böcker.

6 kommentarer:

 1. en fin rutin att läsa tillsammans på kvällarna, bra i skolan, kan fortsätta hela livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skolan har en viktig roll att kompensera de barn som inte har en "läsvänlig" miljö hemma.

   Radera
 2. Färre skärmar och fler böcker, det tycker jag låter rimligt. Papper och pennor också, tror skriva för hand och läsning av böcker är en bra kombination även för inlärning.

  SvaraRadera
 3. Mitt barnbarn skulle sova över hos mig, han fick välja två böcker som vi sedan läste och pratade lite om. Sen somnade han på fem minuter, min dotter säger han är så svårsövd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var böckerna så tråkiga ;) Skojar bara. Klart det går lättare att sova efter att ha läst en trevlig bok.

   Radera