torsdag 9 februari 2023

Helgfrågan v. 6

Helgfråga från Mias bokhörna. Hur ska man egentligen göra om man hamnar i en lässvacka. Helgfrågan lyder:

Vad har du för tips om man kommer i en lässvacka?  

Då ska man absolut undvika "svåra" böcker. Eller böcker som kräver att man ska hålla reda på en massa olika personer. (Läs för allt i världen inte Hundra år av ensamhet om du hamnar i en lässvacka!)

Istället kan man leta reda på någon tunn bok som är rolig och inte svår. Varför inte Gamla tanter lägger inte ägg av Mark Levengood och Unni Lindell?

Efter min stroke 2014 hamnade jag i en speciell lässvacka. Jag hade stora problem med synen och behövde blunda med ena ögat för att kunna se texten ordentligt, så då var det under flera månader inte aktuellt att läsa böcker. Men när det började bli bättre läste jag en ungdomsbok, Spelkortsmysteriet. Korta kapitel som var lätta att hänga med i. Jag blev så glad att det gick så bra att läsa så en tid senare gav jag mig på en bok av Kawabata :)

8 kommentarer:

 1. jag har ibland svårt med parallellberättelser

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vissa böcker fungerar det bra, men i andra kan det kännas förvirrande.

   Radera
 2. om en kommer i en lässvacka rekommenderar jag På spaning efter den tid som flytt.
  där har en något att bita i som kräver koncentration och uppmärksamhet. din lässvacka efter stroken var väl ändå något speciellt? inte att jämföra med när läslusten är borta, eller hur? står just i begrepp att börja på På spaning efter den tid som flytt. 2. var väldigt road av del 1.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är fullt medveten om att det var annorlunda. Min poäng var att det kan vara bra att välja en bok som inte kräver koncentration och uppmärksamhet, utan någon som man kan vara helt avslappnad när man läser den.

   Radera
 3. Jag undviker Levengood. Samtidigt som jag anser att hans man är en av Sveriges absolut bästa författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst något av Gardell, men Levengood tycker jag har både humor och ett varmt hjärta.

   Radera
 4. Tur att du hämtat dig från stroken och kan läsa igen.

  SvaraRadera