onsdag 15 februari 2023

Veckans kulturfråga v. 7 2023

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Linda låter sig inspireras av förliden Alla hjärtans dag. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilken kultur inom temat kärlek tycker du extra mycket om?

Först en bok. Och varje morgon blir vägen hem längre och längre är en fin liten bok. Fredrik Backman låter oss möta en gammal man, som märker att han steg för steg glider in i demensens glömska. I små historier, berättade med varm och ömsint humor, får vi lära känna en människa genom hans livs tre stora kärlekar: Frun, sonen och barnbarnet. Ljuset i hans liv är sonsonen Noah; en pojke som betyder så mycket för honom att det inte räcker att kalla honom Noah. Nej, dubbelt upp ska det vara och den gamle mannen kallar därför pojken för Noahnoah.


Det är en sorg för mannen, när han fortfarande är medveten om att demensen tilltar, att han inte kommer att kunna vara samme farfar. Det är ju så att när en människa är tillräckligt dement, så är hon inte medveten om det. Mot slutet blandar han ihop sonen och sonsonen. Han förstår inte att sonen numera är en vuxen man.

I filmen Kan du vissla Johanna möter vi sjuårige Berra som saknar sin morfar, det vill säga någon som äter grisfötter, fiskar och trycker en slant i handen på en när man fyller år. Tillsammans med kompisen Ulf letar han upp en morfar åt sig på ålderdomshemmet.

William Shakespears pjäs Romeo och Julia (The Tragedy of Romeo and Juliet) behöver väl ingen närmare presentation. Den omöjliga kärleken mellan Romeo Montague och Julia Capulet. Familjerna Montague och Capulet är fiender och därför måste de hålla sin kärlek hemlig.

Pjäsen är en tragedi och de båda ungdomarna dör på slutet.

8 kommentarer:

 1. Tre toppval! Jag tänkte också på att ta med Backmans lilla fina historia, men sen blev det inte så ändå. Hade hur som helst svårt att begränsa mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju hur mycket som helst, men jag bestämde mig för att det skulle vara tre olika uttrycksformer, så det blev en bok, en film och en teaterpjäs.

   Radera
 2. Kan du vissla, Johanna? är en underbar film

  SvaraRadera
 3. Åh, Backmans bok är verkligen jättefin! Tack för dina tips.

  SvaraRadera