lördag 1 september 2018

Brytning

Titel: Brytning
Författare: Monika Selahn
Förlag: Senika Förlag (2018)
Antal sidor: 416

Miljöminister Berit Andersson är Förenade Grönas partiordförande. Hon känner sig allt säkrare i rollen men hot och angrepp i media tär på krafterna. Hon kritiseras även internt och hennes förre rival om partiledarskapet vill hämnas. När ett företag ansöker om att få starta uranbrytning i Granmarks kommun passar han på. Berit inser att en kampanj pågår för att få Granmarks kommun att säga ja till uranbrytning. Berit misstänker en intern läcka och någon hon inte känner håller henne under uppsikt. Och på vems sida står egentligen hennes statssekreterare?

Jag håller nog inte med om att Brytning av Monika Selahn är en spänningsroman. Det finns inget lurande hot som gör boken till en bladvändare. Däremot är det en intressant bok med politisk anknytning, som passar bra i dessa dagar med val om bara en vecka.

Monika Selahn har en bakgrund i regeringskansliet, vilket är en erfarenhet som hon har använt sig av, även om romanen är en fiktiv berättelse. Intrigerna inom partierna och mellan partier som sitter i samma regering känns trovärdiga. Och visst skulle en fråga som den om uranbrytning kunna få en regering att vackla. Jag får en känsla av att författaren är övertygad motståndare till kärnkraft och uranbrytning, för när de frågorna avhandlas i boken känns det som att det finns ett engagemang bakom. De medverkande personerna är i många fall väl beskrivna, vilket gör det lätt att förstå varför de agerar som de gör.

På minuskontot vill jag sätta upp att boken inte verkar ha korrekturlästs speciellt noggrant. Ibland dyker det upp ord i meningarna som inte skulle vara där och en av huvudpersonerna som heter Morgan får vid två tillfällen heta Mårten. Något jag tycker är tröttsamt är de ingående redogörelserna för vilka gator en person går på eller åker på. Man måste nog vara bosatt i Stockholm för att tycka att detta är intressant. Inte vid något tillfälle för uppräkningen av gatunamn historien framåt.

Sammantaget anser jag dock att Monika Selahns debutbok är en intressant politisk roman. De svårigheter att få partierna att komma överens som boken behandlar är troligen något som vi får uppleva efter valet, men i betydligt större utsträckning. På den punkten lär verkligheten överträffa dikten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar