fredag 21 september 2018

När Madonnan återvände till San Veronica

Titel: När Madonnan återvände till San Veronica
Författare: Ingvar Hellsing Lundqvist
Antal sidor: 26

När Madonnan återvände till San Veronica är en novell. Författaren skriver att han skrivit den "Till minne av en av vår tids modigaste kvinnor - Maria Gorrostieta 1976-2012"

Maria Gorrostieta var en verklig person, vilken som borgmästare bekämpade drogkartellerna. Hon överlevde flera attentatsförsök, men blev till sist mördad.

Gorrostieta är definitivt en person värd att lyftas fram och minnas.
Ändå har jag svårt att ta till mig den här novellen. Man får egentligen inte möta henne i berättelsen, utan en kriminell figur som tar hand om kartellens mordoffer och förstör kropparna i syrabad.

Denne berättar hur Gorrostietas kropp blivit stulen från bårhuset, förd till hemstaden San Veronica och där blivit uppspikad på ett kors. Där hände märkliga saker och jungfru Maria dyker upp också. Det är väl här någonstans jag känner att jag tappar bort mig i berättelsen. Jag har absolut inget emot religiösa romaner. Med stor behållning har jag läst Selma Lagerlöfs Kristuslegender och även hennes berättelse Körkarlen. Men här vet jag inte om detta är en historia som verkligen berättas om Maria Gorrostietas eller om det är författaren som spinner en egen berättelse. I det förstnämnda fallet skulle jag ha velat veta mer. Sägs det förekomma mirakler kring henne? Talas det om att helgonförklara henne?

När det gäller språket, så har jag inga större anmärkningar. Ingvar Hellsing Lundqvist behärskar det. Dock finns det en del slarvfel som borde ha gått att undvika när det handlar om en sådan här kort berättelse. Lastbilar har inga "lemmar", möjligen "lämmar"!

2 kommentarer: