torsdag 20 september 2018

Raskens

Titel: Raskens
Författare: Vilhelm Moberg
Förlag: Aldus (1976) (Första utgåva 1927)
Antal sidor: 380

Jag kommer mycket väl ihåg TV-serien från tidigt 1970-tal. Jag missade inte ett avsnitt. (Det fanns ju varken video eller dvd och inte fanns det något SVT Play heller, så det var allt bäst att sitta bänkad vid rätt tid.) Nu äntligen har jag läst boken Raskens, och jag kan konstatera att TV-serien var mycket trogen boken. Jag känner igen så många av scenerna.

Vilhelm Moberg var ju en mycket framstående författare, som har skrivit många läsvärda böcker. Jag behöver ju bara säga Utvandrarserien. Även i Raskens är det släp, slit och hunger i 1800-talets Småland, men det är ändå inte en dyster bok. Skildringen känns autentisk. Det var nog så här arbetsamt, men samtidigt fanns det tid till kärlek och åtrå. Pojkar och flickor har alltid funnit möjligheter att träffas.

För den som läst Utvandrarserien och tyckt om den kan jag varmt rekommendera Raskens. 1800-talet skildrat från en soldatfamilj är ett riktigt intressant perspektiv. Något lyckligt och puttenuttigt slut har inte boken. Som Ida skulle ha uttryckt det: "Man ska inte räkna ut något i förväg, för det blir ändå aldrig som man har tänkt sig." Men en form av försoning blir det ändå.

Vargnatt utmanade sig själv och andra att läsa en klassiker varje månad under årets första halvår och den har sedan förlängts till att gälla hela året. Raskens är min septemberklassiker.

4 kommentarer:

  1. minns inte om jag läste denna på 1970-talet. Vill du läsa om äldre tider, så är Alice Lyttkens bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte läst något av henne. Tack för tipset!

      Radera