måndag 3 februari 2020

Authors & Characters - Alexander

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Alexander.

Alexander McCall Smith är född i Sydrhodesia (nuvarande Zimbabwe), har bott och studerat i Botswana, men bor numera i Skottland.
Han har skrivit en mängd böcker, som blivit utgivna på ett stort antal språk. Mest kända är kanske böckerna om Damernas detektivbyrå där privatdetektiven Mma Ramotswe är huvudperson. De böckerna har sålts i över 14 miljoner exemplar och har översatts till 39 språk.
Jag har precis upptäckt att han har kommit med en bok i en ny serie som utspelar sig i Malmö. Huvudpersonen är Ulf Varg. Första boken heter Avdelningen för känsliga brott. Den blir jag nyfiken på!

Det gamla riket av Vilhelm Moberg är en gammal goding. Den kom ut 1952 och är en samhällssatir där Moberg gisslar det han upplevde som rättsröta i det svenska samhället.
Handlingen är dock förlagd i det fiktiva kungadömet Idyllien, där konung Alexander XVI regerar. Landet har en ofantlig byråkrati, som bara växer. Men det som oroar samhällets toppskikt är något annat, nämligen att Den Stora Statshemligheten ska läcka ut. Denna hemlighet är att kungen har homosexuella böjelser. Därför är hovet utsatt för utpressning och man betalar pengar från kontot För nådigt känt ändamål.
Där finns även kyrkoledare, som anmäls för brott, men ingenting händer. Allt avskrivs.
Det är inte så svårt att förstå att det är Haijbyaffären och Kejneaffären, som Moberg skriver om. Även kyrkoledares snaskiga affärer hade verklighetsbakgrund i Sverige.
En rolig idé att utgå från ett fiktivt land för att egentligen skriva om missförhållanden i Sverige. Ofta går väl satiren till överdrift, men trots detta är det en bok som utgör en viktig del av vår samhällshistoria. Jag misstänker att den inte togs emot alltför väl när den gavs ut.

8 kommentarer:

 1. ååå, tänkte inte på McCall Smiths efternamn.

  SvaraRadera
 2. Fint att få in Moberg i utmaningen. Mma Ramotswe är en gammal favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Moberg förtjänar att lyftas fram. Jag har bara läst en bok om Mma Ramotswe och tyckte inte den var något vidare, men det finns kanske andra böcker i serien som är bättre.

   Radera
 3. Ja just det han som skrivit Damernas detektivbyrå-

  SvaraRadera
 4. Ha ha, jag hade också McCall Smith - förstås - och upptäckte också just att han skrivit den där serien som utspelar sig i Malmö :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malmöserien blir jag ju faktiskt nyfiken på.

   Radera