måndag 10 februari 2020

Nattspår

Titel: Nattspår
Författare: Karin Aspenström
Förlag: Lind & Co (2019)
Antal sidor: 244

Efter att ett blogginlägg fått spridning i högerextrema kretsar tvingas författaren Kaj Lomme fly storstaden. Han köper ett förfallet hus i det lilla samhället Svartbol, djupt inne i de värmländska skogarna.
Snart förstår Kaj att han är iakttagen i det gamla huset. Han upplever en närvaro i rummet och får en känsla av att någon som tidigare bott där vill honom något. I väggarna hittar han brev och anteckningar från en höst i slutet av trettiotalet då en tragisk händelse ägde rum i byn. Gradvis börjar Kaj förstå att platsen han kommit till bär på en mörk hemlighet.
Ett bortglömt hatbrott och en kärlekshistoria som fick ett blodigt slut grävs upp igen. Men ju närmare Kaj kommer gåtans svar, desto tydligare blir det att någon vill ha bort honom från Svartbol...

Nattspår är en bok som jag fick av författaren själv, då jag råkade stöta på henne i den lilla värmländska byn Edeby, där hon bor med sin familj. Tur för mig, som då fick möjlighet att stifta bekantskap med en bok av en för mig tidigare okänd författare.

Vad är då Nattspår för en sorts bok? Jag kanske ska börja med vad den inte är. Det är inte en deckare. Är det en spökhistoria? Egentligen inte, även om det är uppenbart att någon går igen i Kaj Lommes hus, men spökeriet är ingen huvudsak i berättelsen. Spänningsroman är väl det bästa ordet att beskriva boken med.

Berättelsen utspelar sig både i nutid och på 1930-talet. Här finns en uppbyggnad, som påminner om Camilla Läckberg, där man steg för steg får veta vad som hände för åttio år sedan och därmed får man förklaringen till varför någon vill att den mörka hemligheten inte ska avslöjas. 

Samtidigt innehåller boken även delar, som innefattar högerextrema gruppers hat och hot mot oliktänkande; ett hat som kan leda till terrordåd.

Romanen är mycket lättläst. Jag plöjde kapitel på kapitel och jag gladdes åt hur välskriven den var. Här är en författare, som behärskar språket och som vet hur man bygger upp spänningen. Mot slutet blir det väl uppenbart vari den mörka hemligheten består, men det gör inget att läsaren kan förstå det innan bokens huvudperson gör det. Det förtar inte helhetsintrycket.

Detta är en läsvärd bok, som jag med glädje rekommenderar. Samtidigt vill jag gärna ge en eloge till förlaget för ett riktigt fint omslag.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 29: Läs en bok av en författare som du inte har läst något av tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar