tisdag 11 februari 2020

Tisdagstrion: Kärlek med förhinder

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat kärlek med förhinder. Här följer min trio:


Delhis vackraste händer är skriven av Mikael Bergstrand.
När Göran Borg inte surfar på en blogg för fotbollsnördar tänker han på sin exfru Mia. Karriären har gått i stå, hårfästet klättrar målmedvetet uppåt och byxlinningen spänner över magen.
Men så beslutar han sig för, helt mot sin personlighet, för att rasa till Indien. Där knackar det på dörren och in stiger Yogendra Singh Thakur, Yogi kallad. En indisk textilexportör i sina allra bästa och mest underbara år, om han får uttrycka det själv. Yogi tar med Göran på en yttre och inre resa till Indiens myllrande huvudstad New Delhi.
Det är en riktigt underhållande bok om en man som, trots att han inte alls ville åka till Indien till att börja med, börjar ett nytt liv. För i Indien finner han nämligen kärleken igen. Men det gör väl inte livet mindre komplicerat. Att den vackra kvinnan har blir förälskad i är gift med en av Indiens rikaste och mest inflytelserika män gör verkligen inte saken enklare.Få litterära verk har fångat människors sinnen som Johann Wolfgang von Goethes roman om den unge Werther och hans Lotte - ett av de stora kärleksparen i världslitteraturen. När den tyske nationaldiktaren skrev sin tragiska kärlekssaga var han bara 24 år och boken hade i viss mån självbiografisk bakgrund. Romanen var ett litterärt lyckokast och gjorde omedelbar succé och skandal när den kom ut.
I bokens spår uppkom en formlig Wertherfeber. Unga män klädde sig som Goethes hjälte - den blå fracken med den gula västen blev weltschmerzuniformen i Europa. Några sköt sig också i likhet med bokens hjälte en kula för pannan.
Detta är en av dessa böcker som det är roligt att ha läst. Jag har känt till titeln länge, men enbart det faktum att den är skriven av Goethe har känts lite avskräckande. Han är ju känd som en av de absolut främsta tyska poeterna.
Men Den unge Werthers lidanden skrevs långt innan han blev den store poeten. Den utgör ett exempel på den då rådande epoken Sturm und Drang, som i Tyskland avlöste upplysningen. Den visade vägen mot romantiken.
Boken är vad som brukar kallas en brevroman. Den består till största delen av brev, som Werther skickar till sin vän Walter. Walters svarsbrev får vi inte läsa, utan vi får tänka oss hans svar genom Werthers fortsatta brevskrivande. Genom breven får vi läsa om Werthers glödande kärlek till Lotte; en omöjlig kärlek, för hon är redan bortlovad till en annan. I tidens anda är texten oerhört svulstig. Det är romantik och det är tragedi med stor högstämdhet. På det sättet kan det kännas som märklig läsning för oss nutidsmänniskor, men den är ett intressant dokument från en betydande litterär epok.
Kärlekshistorien är som sagt olycklig, och Werther blir alltmer bedrövad. Han inser att han aldrig kommer att få Lotte, som för övrigt gift sig med Albert, men vi kan ändå ana att Werthers kärlek är besvarad, men Lotte kommer aldrig att lämna sin man. Till slut återstår endast för den lidande Werther att ta sitt liv.Katherine Webbs roman Italienska nätter utspelar sig för snart hundra år sedan. Unga, osäkra Clare Kingsley reser mot sin vilja genom södra Italiens brända landskap. Här ska hon tillbringa sommaren med sin make Boyd, som arbetar för den nyrike markägaren Leandro Cardetta.
När Clare stiger av tåget känner hon genast den laddade stämning som råder i den lilla staden Gioia del Colle. För bortom Leandros lyxuösa villa har spänningen nått bristningsgränsen. Stadens fattiga arbetare söker desperat efter arbete och mat, många av dem är veteraner från första världskriget. En av dem är Ettore. Då Clares och Ettores vägar korsas försvinner hennes hemlängtan i ett slag.
Innan sommaren är slut kommer hjärtan att krossas, våldsam fiendskap gro och omtumlande sanningar att avslöjas.
Det här är en riktigt bra bok. Vi befinner oss i Apulien i södra Italien i början av 1920-talet. Klassmotsättningarna är stora och de fattiga som försöker organisera sig för att kunna få godsägarna att betala en anständig lön blir misshandlade av flåbusar i svarta skjortor - det är de italienska fascisterna som har vuxit fram som politisk rörelse.
Den historien berättar Katherine Webb, men samtidigt handlar boken om en omöjlig kärlekshistoria mellan den gifta engelska unga kvinnan Clare och den fattige lantarbetaren Ettore. Boken är uppbyggd så att vartannat kapitel utgår från Clare och vartannat från Ettore. I början har de inga beröringspunkter, men snart nog träffas de och historierna vävs samman.
Det är het passion under italienska nätter, men båda vet nog innerst inne att de inte kan få varandra. Men vem vill lyssna till förnuftet när hjärtat brinner?
Romanen Italienska nätter är politik, passion och tragik. Där finns kärlek, hat, ondska och ren galenskap. Det är mångfalden av mänskliga egenskaper, goda som dåliga, som gör Italienska nätter till en riktigt läsvärd roman.

31 kommentarer:

 1. kul att du tog med Den unge Werthers lidanden av Goethe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att lyfta fram sådana böcker.

   Radera
 2. Delhis vackraste händer har jag läst. Tyckte väldigt mycket om, precis som alla delarna i serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tyvärr inte läst några fler delar.

   Radera
 3. Den unge Werther ja. Honom tänkte jag inte alls på. Italienska nätter blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske inte tänker på Werther så ofta ;)

   Radera
 4. Det var verkligen en trio med variation! Känner till samtliga - men har inte läst.

  SvaraRadera
 5. Bra trio jag vill läsa 1.an och 3.an

  SvaraRadera
 6. Bergstrand och Goethe har jag läst. däremot har jag inte läst något av Katherine Webb, men jag har i varje fall en titel i hyllan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev mycket förtjust i den här boken av Webb.

   Radera
 7. Har hört talas om men inte läst någon av dina än. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 8. Tack för tipsen, har inte läst någon av dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du skulle gilla Bergstrands bok.

   Radera
 9. Jag har läst några andra av Webbs romaner så Italienska nätter vill jag också läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst någon annan roman av Webb, så jag för kolla upp hennes böcker.

   Radera
 10. Italienska nätter är den enda jag inte läst. Tack för tips!

  SvaraRadera
 11. Tre böcker jag inte läst, jag tackar för tipsen!

  SvaraRadera
 12. Nummer ett och tre har jag läst och gillar jättemycket.

  SvaraRadera
 13. Härlig blandning! Jag har bara läst den första.

  SvaraRadera
 14. Inte läst någon av dessa. Tack för tips!

  SvaraRadera
 15. Lotte och Werther är ju en riktigt klassiker. Kul att du tog med den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte att den verkligen platsade här.

   Radera
 16. Your Affiliate Money Printing Machine is ready -

  Plus, making money with it is as easy as 1--2--3!

  It's super easy how it works...

  STEP 1. Tell the system which affiliate products the system will push
  STEP 2. Add some PUSH button traffic (it LITERALLY takes 2 minutes)
  STEP 3. Watch the system explode your list and upsell your affiliate products on it's own!

  Do you want to start making money???

  Click here to check it out

  SvaraRadera