måndag 24 februari 2020

Authors & Characters: Jenny

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Jenny.

Jenny Rogneby är en författare som jag är nyfiken på. Hon föddes i Etiopien 1974, men adopterades till Sverige och är uppväxt i Boden.

Den mångsidiga Jenny är utbildad kriminolog, har en socionomexamen och har varit utredare vid Citypolisen i Stockholm. Hon är även utbildad musikalartist.

Jenny Rogneby har skrivit fyra kriminalromaner med polisen Leona som huvudperson: "Leona. Tärningen är kastad", "Leona. Alla medel tillåtna", "Leona. Utan mänskligt värde" och "Leona. Ur aska i eld".

Bakom din rygg av Sofie Sarenbrant utspelar sig på en frisersalong. Allt förändras när Angelina börjar jobba på Salong De Luca, Östermalms hetaste frisörsalong. Ägaren Stefano har bara ögon för henne och ser inte längre åt sin kollega Jenny. Driven av svartsjuka bestämmer sig Jenny för att ta reda på vem som döljer sig bakom Angelinas perfekta fasad.
Samtidigt hittas en av salongens kunder mördad, och det dröjer inte länge förrän ytterligare ett dödsfall sker. Under den välpolerade ytan utvecklas ett farligt psykologiskt spel som hotar att ödelägga liv. Misstankarna växer sig allt starkare, men sanningen avslöjas inte förrän det är alldeles för sent.

Det här är en riktigt spännande bok. Här dör flera av salongens kunder. Finns det ett samband? Och vad kan motivet vara? Sarenbrant har valt ett intressant grepp där hon låter de tre frisörerna Stefano, Angelina och Jenny omväxla som huvudpersoner i kapitlen. Man får samma historia berättad, men från olika personers perspektiv, och då förstår man att allt är mer komplext än man kanske tror till en början. Kapitlen är korta, och de blir ännu kortare mot slutet. Det gör att tempot och därmed spänningen stegras. Ett mycket bra grepp som gör denna bok till en riktigt läsvärd spänningsroman.
På minussidan finns det ibland klichéartade språket. "Det gör vi", svarar hon och känner tydligt hur Stefanos besvikna blick bränner i ryggen när hon lämnar köket. Men snälla nån, man kan inte känna en besviken blick bakom ryggen!
Men står man ut med klichéerna är Bakom din rygg som sagt riktigt läsvärd.

8 kommentarer:

 1. Rogneby blir jag väldigt nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har inte läst något av henne, men jag tänker absolut göra det!

   Radera
 2. Svar
  1. Jag kom inte på någon i Bibeln som hette Jenny :D

   Radera
 3. Bakom din rygg har jag läst men kom ej ihåg att någon hette Jenny där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att komma ihåg alla personer i böckerna.

   Radera
 4. Vilken makalöst vacker kvinna! (om det inte är ofint att kommentera utseende) Jag kände inte till henne. Sofie Sarenbrant har jag förstås hört talas om, men inte läst något av henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge man inte reducerar en kvinna till att bara vara ett vackert ansikte så tycker jag att man får säga det. Och jag håller verkligen med! Så vacker!

   Radera